Tuesday, August 30, 2011

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 54

#Admin 2

Bismillahirrahmanirrahim , Assalamualaikum , tinggal kurang lebih 2 jam sebelum kita menyambut ulang tahun Kemerdekaan ke 54 pada tahun ini.Apa yang zahir pada mata penulis adalah majoriti rakyat Malaysia hanya ternanti-nanti untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri dan sama sekali tidak untuk Hari Kebangsaan.Di sini , Admin 2 ingin menegur kesilapan rakyat Malaysia.Kita seharusnya mengenang jasa pejuang-pejuang tanah air yang bertumpah darah mempertahankan tanah air kita daripada dijajah. Harus diingat tanpa Kemerdekaan , kita tidak mungkin dapat menyambut Hari Raya dengan meriah.

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke 54..Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !

Sunday, August 28, 2011

Hebatnya Manchester

#MuhdShamil

Bila aku sebut Manchester, ia bukan saja Man United tetapi termasuk juga dengan jiran tertangga, Man City, kali ni, dua-dua memang fantastic. Manchester, bandar yang mempunyai 2 pasukan bolasepak terbaik dunia. Siapa yang kata tak ? mehh sini aku lempang 8 kali, oppss, 8 angka yang agak sensitive malam ni. Ok, aku lempang 5 kali, ape ? sensitive jugak ?

Seperti yang korang sedia maklum, malam ni berlansungnya 2 perlawanan yang melibatkan Man United dan Man City, Man City turun lawan anak-anak ayam manakala Man United turun lawan budak-budak tadika. Kesian dekat brader-brader Liverpool, baru nak rasa duduk kat atas, tup-tup United dah rampas.

Ok, aku mulakan dengan game yang berlansung terlebih awal, game antara Spurs dan Man City, game ni berkesudahan City menang 5-1 dengan 4 jaringan daripada Edin Dzeko, aku pon tak tau apa yang rasuk Dzeko ni haaa, biasanya macam gampang jer. Satu lagi gol terhasil melalui pemain termahal mereka, Sergio Aguero, gol saguhati anak-anak ayam korang nak tau ker ? tak yah la kan, aku pon lupa la, Frimpong kan ? ehh, entah la. Konklusinya, Spurs memang tak power lansung.

Ok, kita beralih ke game diantara Man United dan Ar8enal. ehh apa ni, Arsenal la. Seperti satu lagi team dari London, iaitu Spurs, Arsenal pon jadi lauk gak malam ni, Apa kejadahnya sampai 8 ni ? ok, tak boleh salah kan Wenger jugak la, maybe dia rindu Nasri kot, ye la kan, jersey Nasri ngan Arsenal dulu pon nombor 8 kan. Fulltime, United 8-2 Arsenal, aku pon dah lost count sapa scorer, korang pandai-pandai sendirik la cari.

Cuba banyangkan kalau 2 team Manchester ini bergabung dan 2 team London juga bergabung, tak ker jadi 15-3 tu ? yarabbi, bala ni bala, apa la, ni bukan setakat bangang ni, malah lebih bangang dari bangang itu sendiri, dah 2 kali aku guna ayat ni haaa, kalau korang simpati dan prihatin dengan penyokong-penyokong Spurs dan Arsenal ni, kalau korang jumpa orang pakai jersey 2 pasukan ni, korang tolong la bagi lighter kat diorang.

Kepada penyokong Arsenal dan Spurs, aku ucapkan salam lebaran, ingat, hari raya bukan hari untuk bersedih dan berduka cita, kalau rasa nak gembira, jom join open houses di Manchester ni haaa, gerenti syok. Tapi aku nak tanya ni, Frimpong mana Frimpong ? aku rindu nak tengok rambut dia.Ok, last sekali, aku nak akhiri entry kali ni dengan 1 gambar khas buat penyokong The Gunners.



WORDLESS SUNDAY #1

#Admin2

                                      " Amacam Rooney ?..ada berani? "

Friday, August 26, 2011

Its Manchester United


Perlawanan Persahabatan 35 Minit


Skuad Liga Super Kelantan mengakhiri jelajah perlawanan persahabatan pra Piala Malaysia apabila berjaya menumpaskan Songkhla FC ketika bertandang ke arena lawan semalam. 

Ini bermakna, skuad yang memegang status sebagai juara Liga Super ini tidak tewas dalam semua 5 perlawanan persahabatan yang diatur dengan hanya bolos 1 gol membuatkan Kelantan nampak sudah bersedia untuk mempertahankan kejuaraan Piala Malaysia untuk kali ini.

Walaupun semalam perlawanan di antara Kelantan dan Songkhla FC dari Thailand sekadar berlangsung selama 35minit akibat kegagalan lampu limpah Stadium kelab dari Thailand tersebut berfungsi namun Kelantan berjaya mencapai kemengang dengan keputusan 1-0.

Gol tunggal Kelantan dijaringkan oleh tidak lain dan tidak bukan, pemain pinjaman dari Pahang iaitu Mohd Azamuddin Akil. 

Safiq Rahim ke Cardiff City


Berita terbaru yang penulis terima sebentar tadi mangatakan bahawa Cardiff City telah menjemput ketua pasukan negara, Mohd Safiq Rahim ke sana untuk sesi pemilihan selepas berakhirnya saingan Piala Malaysia tidak lama lagi.

' Saya sangat teruja dan dengan hati terbuka saya akan terima tawaran ini dan buat yang terbaik ' kata pemain tersebut.

"We will offer Safiq a stint at Cardiff, we wish all the best. My office has issued the letter of invitation to him and we will make all arrangements for him at Cardiff" said Dato Chan Tien Ghee.

Itu sahaja info yang penulis dapat, selanjutnya penulis akan terus post di blog ini.



Thursday, August 25, 2011

Wordless Menganjing Wenger

#MuhdShamil
'Hai Wenger, kau hado?'

Australia Nak Lawan Malaysia, Awas Rajagobal

#MuhdShamil

Persatuan Bolasepak Malaysia yang mengalami kesukaran untuk mendapatkan perlawana persahabatan untuk pasukan negara akhirnya sedikit lega apabila dijemput oleh pasukan antara yang terbaik Asia, Australia untuk bertandang ke Sydney untuk satu perlawanan persahabatan pada 7 October ini.

Ini merupakan satu penghormatan buat pasukan negara walaupun objektif sebenar pasukan Australia hanyalah untuk dijadikan ujian kerena selepas itu Australia akan turun menentang jiran Malaysia iaitu Thailand dalam pusingan kelayakan Piala Dunia.

Namun awas Rajagobal, walaupun ia sekadar perlawanan persahabatan tapi harus diingat, jangan sampai dibelasah teruk akibat kesilapan anda. Pasukan Australia mempunyai beberapa pemain bintang dunia seperti Gary Cahill dan juga Harry Kewell. Jangan biarkan sejarah kemenangan 31-0 Australia keatas American Samoa berulang buat Malaysia.

Walapun anda dah jelaskan banyak kali bahawa target anda adalah untuk Piala Asia 2015 tapi jangan abaikan perlawanan persahabatan ini, turunkan pemain yang betul-betul mampu sahaja kerana jika pasukan kebangsaan diaibkan Australia, alasan anda kenal pemain anda tidak boleh digunapakai lagi.

Semua tahu, peluang untuk pasukan negara mencatat kemenangan dalam perlawanan ini agak sukar tambahan pula beraksi di arena lawan, tetapi, jika keputusan seri pun tidak dapat diperoleh, tewas dengan defisit 2 atau 3 gol masih boleh diterima. 5 hingga 6 gol, pasti anda akan dikecam oleh peminat dan pasti jawatan anda sebagai ketua jurulatih negara tidak lagi selamat.

UEFA Champions League Preview

#MuhdShamil

Seperti korang semua tahu, tadi telah berlansungnya majlis undian untuk menentukan kumpulan-kumpulan untuk UEFA Champions League akan datang. Jadi aku nak buat sikit preview group-by-group. Ringkas jer la.

Group A
Bayern, Man City, Napoli, Villareal
' Kesian Man City'

Group B
Inter, Lille, CSKA Moscow, Trabzonspor
' Inter kalau tak lepas memang bangang yang teramat la'

Group C
United, Benfica, Basel, Otellul Galati
' Confirm United lepas, Otellul ni kelab menatang apa? '

Group D
Real Madrid, Lyon, Ajax, Dinamo Zagreb
' Mourinho takut Lyon tau tak? '

Group E
Chelsea, Leverkusen, Valencia, Genk
' yaraabbi, kesian Chelsea '

Group F
Arsenal, Olympicos, Dortmund, Marseille
' Group ni okay sikit dari yang lain, mesti ada fight '

Group G
Porto, Shakhtar, Zenit, Apoel
' Ada ke orang nak tengok match group ni ? '

Group H
Barcelona, AC Milan, BATE, Pizen
' Aku syak BATE dan Pizen akan lepas '

Spurs dah memang bangang, sekarang ni Liverpool mana Liverpool ? dapat BYE terus ke final ke apa hah ? ke tarik diri sebab dah banyak sangat piala ?

Ohh, ni aku baru dapat Liverpool punye group

Group I
Liverpool, Loserfool, Blodyfool, awwfool

Chelsea perlukan penyerang berbisa.

#Admin2

senarai penyerang berbisa :

                                                     van persie



                                                dirk kuyt


                                                             Safee sali


                                                          Luis Suarez

Real Madrid 2 Alam

Selepas Tony Fernandes beli QPR, tadi keluar pula 1 gambar katanya Dr Rozmey pula nak beli Real Madrid, kahkahkah, ni mesti kerje budak-budak yang tak puas hati sebab rugi pergi beli tiket tengok filem 2 Alam ni. Apa la salah Dr Rozmey nihh, dia hanya buat filem paling bangang kat Malaysia ni jer.


Azamuddin Hebat, Norfarhan Menyengat


Pemain pinjaman pasukan Kelantan, Mohd Azamuddin Akil membuktikan beliau sememangnya layak untuk beraksi bersama skuad juara Liga Super 2011 selepas menampilkan aksi mantap dalam beberapa perlawanan persahabatan pemanas badan menjelang aksi Piala Malaysia nanti.

Terbaru, Azamuddin Akil atau lebih popular dengan gelaran Alex sekali lagi membantu The Red Warriors meneruskan rentak kemenangan dalam perlawanan persahabatan apabila menjaringkan 1 gol buat Kelantan dalam perlawanan menentang T-team di Stadium Sultan Muhammad IV semalam. Perlawanan berkesudahan tuan rumah menang 3-1.


Manakala pemain yang dikhabarkan bakal menyarung semula jersi The Red Warriors untuk musim hadapan, Norfarhan Muhammad juga mempamerkan aksi mantap disebalik kekalahan pasukan T-team. Norfarhan yang pernah menjadi wira Kelantan untuk musim 2009 dan 2010 bertindak meninggalkan pasukan pada musim 2011 namun ura-ura kuat mengatakan bahawa dia akan pulang bersama The Red Warriors untuk musim 2012.

Aksi bertenaga beliau banyak sedikit sebanyak berjaya mengucar-kacirkan barisan pertahanan Kelantan dan lorongan-lorongan beliau juga dilihat berkualiti. Beliau juga merupakan seorang 'utility' player. Beliau boleh beraksi di banyak posisi. Itu kelebihan beliau.

Jika Norfarhan dibawa kembali ke Kelantan untuk musim 2012, penulis merasakan ia sesuatu yang amat baik, kerana Norfarhan sinonim dengan posisi sayap kanan. Posisi yang sekarang diisi oleh S.Chanturu, tetapi prestasi S.Chanturu dilihat agak kurang konsisten. Norfarhan juga boleh digunakan sebagai 'rotation' kepada 'regular player' kerana kita sedia maklum Kelantan akan beraksi di kejohanan AFC untuk musim hadapan.


Wednesday, August 24, 2011

Kelantan Balas Dendam

Hasrat anak buah Dato' M.Karathu untuk membalas dendam terhadap 'rival' mereka, T-team akhirnya berjaya selepas mudah menewaskan pasukan tersebut dengan keputusan 3-1.

Walaupun perlawanan tersebut hanya sekadar perlawanan persahabatan dan aksi pemanas badan dalam persediaan untuk mengharungi saingan Piala Malaysia namun kedua-dua pasukan dilihat ingin mendapatkan keputusan positif dalam perlawanan ini.

Kedua-dua pasukan menurunkan kesebelasan utama terbaik mereka dalam perlawanan yang boleh dikatakan sebagai antara perlawanan persahabatan terpenting demi menjaga maruah pasukan masing-masing.

Kedua-dua pasukan bermula longlai, dengan hantaran-hantaran tidak tepat sering dilakukan kedua-dua pasukan, 'fitness' para pemain juga dilihat kurang memuaskan di awal-awal permainan sekaligus menjadikan rentak perlawanan perlahanan dan membosankan.

Akhirnya, Kelantan terlebih dahulu berjaya memecah kebuntuan apabila Norshahrul Idlan Talaha dikasari pemain T-team di dalam kotak penalti sekaligus memaksa pengadil perlawanan menghadiahkan sepakan penalti buat sang kijang. Ketua pasukan, Mohd Badhri Radzi mudah menyempurnakan sepakan penalti tersebut seterusnya meletakkan tuan rumah dihadapan.

Tidak lama selepas itu, giliran pasukan pelawat pula dihadiahkan sepakan penalti apabila pengadil mendakwa penjaga gol Kelantan, Mohd Shahrizan Ismail mengasari pemain lawan. Pemain pinjaman T-team yang juga penjaring terbanyak Liga Perdana, Fitri Omar mudah menyempurnakan sepakan tersebut untuk mengikat keputusan.

Penyokong tuan rumah sekali lagi bersorak gembira apabila pemain pinjaman dari Pahang, Azamuddin Akil menjaringkan gol kedua buat pasukan Kelantan. Azamuddin Akil kini dilihat telah menjadi antara pemain 'favourite'  penyokong The Red Warriors setelah berjaya menjaringkan beberapa gol dalam perlawanan persahabatan di Lembah Klang baru-baru ini.

Tamat babak pertama, tuan rumah, Kelantan mendahului dengan jaringan 2-1 walaupun perlawanan sedikit hambar akibat 'lack of fitness' pemain-pemain dan permukaan padang yang basah sedikit merencatkan pergerakan para pemain.

Bersambung babak kedua, Kelantan dilihat lebih garang apabila kerap kali datang mengasak kubu pertahanan T-team dan T-team pula jarang sekali dapat melancarkan serangan. Penjaga gol Kelantan, Mohd Shahrizan Ismail tidak banyak diuji apabila hanya beberapa percubaan sahaja berjaya dilepaskan pemain pasukan pelawat.

Disebalik aksi lemah ketua pasukan dibabak pertama, beliau membuktikan bahawa beliau masih berbisa apabila berjaya menjaringkan gol yang menarik pada minit ke 63. Gol hasil dari gerakan solo beliau dari bahagian tengah padang menewaskan 4 pemain pertahahan T-team dan terus merembat masuk bola ke gawang pelawat untuk menjadikan kedudukan 3-1.

Pasukan pelawat dilihat cuba bangkit, namun semuanya tidak berhasil apabila pertahanan The Red Warriors yang diketuai S.Subramaniam bijak menangkis segala asakan, Tamat perlawanan, Kelantan menang 3-1.

Laporan : MuhdShamil

Tuesday, August 23, 2011

Premier League Muslims

#MuhdShamil

Ok, seperti biasa, aku bosan tahap kera dalam zoo pada malam hari, so, aku nak post nama-nama pemain premier league yang beragama Islam.



Marouane Chamakh, Abou Diaby, Bacary Sagna, Armand Traoré - Arsenal 
Habib Beye - Aston Villa 
Nicolas Anelka, Salomon Kalou - Chelsea
Marouane Fellaini (left) - Everton
Hatem Ben Arfa, Cheick Tioté - Newcastle
Edin Dzeko (left), Kolo Touré, Yaya Touré - Manchester City
Adel Taarabt - Queen's Park Rangers
Ahmed Elmohamady - Sunderland
Younes Kaboul (left) - Tottenham
Youssuf Mulumbu - West Bromwich
Ali Al Habsi, Mohamed Diame - Wigan
Samir Nasri (left) - Ni kelab apa dia ni ? kehkehkeh

Bangangnya Mereka

#MuhdShamil

Seperti yang korang semua tahu, Tony Fernandes dah jadi bos baru team EPL iaitu Queens Park Rangers. Maka keluarlah ura-ura nak bawak Safee Sali dan Khairul Fahmi ke sana. Berita ni belum tahu pun akan kebenarannya tapi ramai rakyat Malaysia yang bangang pergi like page QPR di Facebook untuk spam dengan meletakkan video-video aksi pemain-pemain Malaysia.

Wahai manusia bangang, korang siapa ? Tony beli QPR jadi korang boleh buat suka hati ka hahh ? nasib baik la Tony beli QPR, kalau lah beli United mahunya paksa suruh ambik Fakri Saarani atau Sharbinee. Seperti yang aku dah jelaskan di entry sebelum ini. Tony beli QPR untuk mengiklankan syarikatnya sahaja, tak ada kene mengena dengan nak naikkan taraf bolasepak Malaysia. Paham la sikit.

Tony beli QPR bukan dengan sokongan keewangan dari FAM pon, cuba tanya Tony apa maksud FAM, haa, aku bukan nak salahkan Tony, lantak dia lah duit dia, aku cuma hangin dengan keldai-keldai bodoh yang spam page QPR ni haaa.

Aku dah cakap sebelum ini, dah ada banyak contoh perkara macam ni, seperti Glazers beli team cempiyen, Manchester United tapi ada ke korang tengok player USA dalam team ? tak ada. Sheikh Mansour beli team yang kalah Community Shield, Manchester City, ada ke korang tengok player Arab dalam team ? tak ada, masa Thaksin jadi bos City dulu ada ke player Thai dalam team ? tak ada.

Satu lagi, apa ke bengong sangat nak letakkan player kita setaraf dengan player luar sekarang, belum sampai masa la woi. Safee Sali hero di Indon terus nak bawak pergi EPL ke ? Apek, apa jadi masa lawan Liverpool dan Arsenal hari tu ? itu lah antara bola yang dia kene halang jika main di EPL. Dah setaraf ke ? BELUM.

Bukan aku tak ada semangat patriotik atau apa, aku pon dah lama nak tengok player kita main di EPL, dah ramai yang cuba, tapi takde pon yang lepas, Syed Adney ada pergi trial, tak lepas, Nicholas Chan dah siap pergi training dengan Scott Parker di West Ham, tapi tak lepas. Kita kena akui la bahawa mutu bolasepak kita masih belum capai tahap EPL.

Korang pergi spam letak video-video Safee Sali tu buat apa ? kalau diorang berminat dah lama diorang panggil, tengok macam player-player Harimau Muda kita yang 3 orang tu, itu baru betol, diorang yang nak dan bukan kita yang perasan bagus, mereka yang nilai.

Aku tak nafikan, player-player seperti Apek, Norshahrul, Baddrol dan seberapa lagi tu memang dah patut keluar dari Liga Malaysia ni, diorang patut pergi ke Liga yang lebih baik tapi jangan la perasan nak pergi EPL terus. step by step la, kalau tak dapat generasi ni, tunggu generasi akan datang. 

ViOn Zlaté dan QPR

#MuhdShamil

Aku ada dengar khabar yang mengatakan 3 pemain Harimau Muda dah di'loan'kan ke FC Vion di Slovakia. Wan Zack Haikal, Irfan Fazail dan Fadhli Shas, itulah 3 pemain baru kelab dari Slovakia tersebut. Katanya dipinjam untuk tempoh 3 bulan. Jadi aku nak ucapkan tahniah kepada mereka. 

Ini satu perkembangan positive dalam arena bolasepak negara, ya lah, kalau dulu ramai yang cakap player kita tak boleh nak bersaing dengan player luar sebab player kita ni kecik (bukan Zaharulnizam) sekarang dah terbuktilah yang player kita juga berkualiti.

Satu lagi perkara positif ialah peluang untuk beraksi di liga yang lebih baik seperti EPL, Spanish League atau Serie A lebih cerah kerana jika kita lihat pasukan bolasepak kebangsaan Slovakia kini berada di tangga ke 29 dunia. Sudah semestinya ramai scout-scout yang akan mencari pemain-pemain baru dari Liga Slovakia ini untuk dibawa ke peringkat lebih tinggi.

Tetapi, ada juga kesan negativenya, yang paling ketara, bekalan tisu di negara bakal berkurang, kenapa ? girlfriend-girlfriend player kita ni mesti nanghis tak henti-henti, yer dok ? kehkehkeh. Tapi pengorbanan tu penting. Ok, aku pun tahu aku dah mengarut ni, kembali ke tajuk entry.

Seperti yang korang sedia maklum, pendatang baru EPL, Queens Park Rangers kini dimiliki sepenuhnya oleh jutawan Malaysia, Tan Sri Tony Fernandes. Khabarnya QPR sedia memberi tempoh percubaan kepada penyerang Pelita Jaya, Safee Sali dan penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat, benarkah ? kalau benar baguslah.

Tetapi kalau tidak benar, jangan la nak kutuk Tony Fernandes sebab tak bagi peluang kat player kita. Kita kena ingat Tony beli QPR bukan dengan duit dan sokongan FAM, Tony pon tak pernah ambik tahu pasal FAM ni, mungkin kalau tanya dia apa maksud FAM pon dia tak tahu. Cuba tengok, Glazers beli United, ada ke player dari USA dalam team ? tapi iklan company USA ada. Sheikh Ittihad beli City, ada ke player dari Arab dalam team ? tapi iklan airlines ada.

Korang pon kena fikir juga, kalau lah benar Tony bawak semangat patriotik ke sana atau niat nak tolong player kita atau nak naikkan taraf bolasepak kita, tapi tengok la pula kualiti player kita, mampukah nak bersaing disana ? kalau setakat bawak Sharbinee atau pon Fakri baik tak payah, kalau macam Safee & Apek ni boleh la nak try-try.

Tapi apa-apa pun, Aku harap akan ada player kita yang beraksi di EPL suatu hari nanti. 

Si Cempiyen Memang Power

#MuhdShamil

Perhatian, entry ini dikarang dengan penuh angkuh, sombong, bongkak dan segala yang negatif

Seperti yang korang semua tahu, semalam berlansungnya perlawanan yang dari awal lagi boleh dijangkakan keputusannya, perlawanan si Cempiyen menentang si Ayam di Old Trafford. Perlawanan berakhir dengan keputusan memihak kepada si Cempiyen dengan jaringan 3-0. Sedikit lari dari prediction aku iaitu 4-0. Tapi lantaklah.

Sehari sebelum game, 'glory-glory Spurs' kedengaran di telinga aku. Glory la kau sekarang. Ni aku nak bagi satu fakta kat budak-budak Spurs ni. Korang tau tak David De Gea, Phil Jones dan Danny Welbeck belum lagi dilahirkan ketika kali terakhir team korang beat United di Old Trafford, tak ke lama tu ?

Okay, berbalik kepada game semalam, Spurs's fans yakin bahawa team Ayam mereka akan dapat beat United kali ni. Sedar diri sikit, team korang sememangnya bangang malahan lebih bangang dari bangang itu sendiri. Sorry to say la. Not arrogant, just better.

First half diorang boleh berpuas hati lah, walaupun David De Gea nyaris-nyaris lepaskan gol tapi budak-budak pertahanan United ni bagus woi, apa korang ingat budak  macam Arsenal ke ? Budak United berkualiti, Barisan pertahanan United yang diketuai Evra sememangnya mantap yang hampir menyebabkan lutut Van Der Vart tercabut apabila percubaan demi percubaan dilepaskan tapi semuanya sia-sia. si Ayam ni kali ni bernasib baik sikit, sebab goalkeepernya bukan lagi Gomes. Brad Friedel beraksi agak baik .

Bermula babak kedua, Spurs jadi lebih bangang dan semakin tertekan, Gareth Bale lari sana sini tapi takde dapat apa-apa. Akhirnya semua tahu kenapa logo Spurs lambang Ayam sebab sememangnya mereka team Ayam apabila Welbeck menanduk masuk bola hasil hantaran Cleverley untuk gol pendahuluan Spurs. 

Cukup ke satu gol lawan Ayam ? tak cukup kan, no problem lahh, minit ke 76, Anderson pula menjaringkan gol, menari lah si Anderson tu depan camera. Tak cukup lagi ke 2 gol ? amboi, korang ni tak kesian ke kat si Ayam tu. Chicharito, Giggs dan Park Ji Sung dibawa masuk. Main punye main, bolos lagi gawang Spurs, kali ini hasil tandukan Wayne Rooney (yang jauh lebih baik dari Torres) untuk mengahkiri sisa-sisa akhir kehidupan Ayam tersebut.

Point United dengan City dah sama sekarang cuma dibezakan dengan jumlah jaringan sahaja, so, dijangka United tidak menghadapi sebarang masalah untuk memintas kedudukan City pada hari Ahad ini apabila United bakal turun mengajar budak-budak tabika pulau dusun pula. United menang 4-0 dengan Arsenal tak mustahil dalam situasi sekarang, Pak cik Wenger tengah tertekan, dah la Nasri nak keluar, Fabregas pula dah score gol pertama di Barca semalam. 



Monday, August 22, 2011

Video Pilihan : MU vs TOT 22.8.11

#admin 2
Video ini  sempena perlawanan diantara Man Utd dan Tottenham







Sunday, August 21, 2011

Wordless #1

Memandangkan admin sorang lagi tak keluar kan entry-entry wordlessnya hari ni, maka biar aku lah yang keluar kan entry yang dah tak berapa wordless ni


Gabungan Untuk Jadi Striker Mantap

#MuhdShamil
Korang pernah main tak ?
Sambil menunggu waktu berbuka, aku seperti biasa mesti bukak PC buruk aku untuk main Football Manager 2011 ni, tapi hari ni aku rasa malas nak main dan rajin pulak nak edit-edit player ni. Biasala aku tak pernah main jujur benda ni. Mesti kena edit dulu, kehkehkeh.

Sedang asyik mengedit kehebatan pemain-pemain pasukan aku, tiba-tiba aku terfikir, apakah gabungan yang diperlukan untuk melahirkan seorang striker bertaraf dunia seperti Wayne Rooney dan bukannya Torres. Apakah gabungannya ?

Ok. pertama, dari segi individual skill, aku rasa Norshahrul Idlan Talaha yang terbaik ada kat Malaysia ni, gelecekan-gelecekannya memang mantap. dari segi skill, aku pilih Matyo lahh. Ok. kalau setakat ada skill tapi tak boleh score buat apa kan ? yes, tak dinafikan finishing Matyo tidak kurang hebatnya jika nak dibandingkan dengan Safee Sali, tapi alang-alang nak buat, bagi la yang terbaik kan.

Dari segi finishing aku pilih penyerang Pelita Jaya, Safee Sali tak pon Akmal Rizal. Mereka ni kalau bagi peluang dalam D-Box memang terobek lah jaring. Ok. dah ada skill dah ada finishing tapi kalau slow macam West Brom punye Tchoyi tu buat apa kan kan ? so, untuk pace, aku pilih Razali Umar Kandasamy. Pace si Jali ni memang tip-top.

Ok, dah cukup ke belum ? belum lagi kan kan ? satu lagi ialah bentuk badan/ physical. Untuk bende ni aku pilih penyerang Harimau Muda A, Izzaq Faris Ramlan, sebab kalau setakat macam si Zaharulnizam tu untuk compete dengan pemain-pemain di Europe agak susah. Ye la, tengok la sorang-sorang kat sana besar mana kan. So, yang ni aku pilih Izzaq, dia ni tinggi dia lebih kurang And Carroll, tapi Carroll tu harap ke tinggi je tapi main bangang.

Itu lah saja kali ni dari kepala mengarut aku ni, kalau korang ada pendapat korang sendiri, letak-letak lah kat ruangan komen kat bawah tu. Sekian

Liverpool Terlalu Power Untuk Arsenal


Dirk Kunyit dan rakan-rakan
#MuhdShamil

Seperti yang korang semua tahu, semalam berlansungnya perlawanan paling tidak penting untuk musim ini. Perlawanan di antara kelab yang tak dapat masuk Champions League dan kelab tabika pulau dusun. Perlawanan yang berkesudahan dengan kemenangan berpihak kepada pasukan sandarkan pada kenangan dengan jaringan 2-0. Aku marah la dekat pengadil semalam, apa ke bangang, Arsenal score 1, Liverpool score 1, apesal tak seri ? bangang bangang bangang. 

Walaupun perlawanan pada mulanya agak seimbang tapi last-last budak-budak tabika ni jadi agak bangang. Ye la, pemikiran budak-budak ni lain, yer dok ? Kecelakaan Arsenal bermula apabila budak Frimpong yang perasan rambutnya lawa tu dilayankan kad merah. 

Aku tengok si Arshavin tu main macam gampang gak semalam, biasanya dia yang suka score time lawan Liverpool nihh. Main punya main, Ramsey score, bersoraklah semua budak-budak Arsenal ni kan, tapi tengok-tengok gol sendiri. Terus diam dan ada kata nasib, lantak lah kau.

Arsenal boleh hidup semalam aku tengok sebab Nasri jer, entah la kalau tak der Nasri semalam, tapi ni game last Nasri bersama Arsenal lepas ni dah main dengan team yang kalah Community Shield dah, apa akan jadi kat Arsenal ? dah la next game main away, lawan team cempiyen pulak tu. Bala ni bala.

Kembali kepada game semalam, ketika pak cik Wenger seakan-akan puas hati dengan kekalahan 0-1, Suarez pula melengkapkan malam gemilang Liverpool dengan jaringan yang nampak sangat bangang. 2-0. Sebak di dada pak cik Wenger pasal Fabregas keluar pon tak habis lagi, tambah pula dengan yang ni, lepas ni Nasri pulak, ish ish ish.

P/s : Aku nak tanya korang, dengar khabar abang Nando Torres score dua-dua goal Chelsea semalam, betol ka ? sorry la, aku tak tengok game. 

Saturday, August 20, 2011

Akhirnya, Malaysia Layak Ke World Cup !

#MuhdShamil


Harapan seluruh rakyat Malaysia yang ingin melihat pasukan bolasepak kita beraksi di Piala Dunia akhirnya tercapai. Tapi kali ni sedikit berlainan, mesti korang pelik kan. Baru ni kan Harimau Malaya kena sepak dek Singapura apasal boleh layak kan ? sebenarnya bukan Harimau Malaya yang layak tetapi pasukan bolasepak Universiti Malaysia yang layak ke Kejohanan Bolasepak Piala Dunia Universiti 2012 di Abu Dhabi.

Apa kelas Rajagobal target Piala Asia, tengok ni haa, dah dapat masuk World Cup terus. Tahniah, tahniah dan tahniah aku ucapkan. Malaysia layak apabila berjaya menumpaskan Thailand 5-4 menerusi penentuan sepakan penalti pada Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011.

Banyak perkara positif yang dapat dipetik menerusi kejayaan ini, yang paling penting, fikiran anak-anak muda akan lebih terbuka. Kalau dulu mereka kata tak payah nak belajar sangat terus masuk akademi bolesepak kat negeri masing-masing dan terus jadi player. Namun sekarang, mereka akan berlumba-lumba untuk masuk Universiti. Ye la, daripada masuk akademi lepas tu dapat call-up team yang tak boleh masuk World Cup buat ape yerr dok ? kehkehkeh.

Bak kata penolong jurulatih pasukan Universiti, Ricahrd Scully, 'aplikasi teknik yang baik' ehh silap, ni haa 'Penampilan pada Piala Dunia Universiti tahun depan boleh dianggap sebagai suatu pendedahan yang terbaik buat skuad negara' Ya lahh, Harimau Malaya boleh ke main dengan Ukraine dan Brazil ? kehkehkeh. Mesti Rajagobal dengki ni.

Satu lagi, aku tengok kapten pasukan, K.Ruben tu ada masa depan yang agak cerah di persada bolasepak tanah air. Dia dulu main di posisi defender, tapi dilihat agak bangang jika beraksi di posisi itu lalu coach letakkan dia sebagai striker, tengok la sekarang dah macam Carlos Tevez, Abang Torres pon tak berani nak lawan. Kehkehkeh 

Friday, August 19, 2011

Jali Ohh Jali

#MuhdShamil

Sesudah aku berqiamullai sambil menanti waktu untuk bersahur, sambil dengar lagu Ipoh Mali, tiba-tiba hati aku terkenang akan kelibat Razali Umar Kandasamy. Aku tiba-tiba rindu akan dia. Jadi aku pun buat lah satu entry khas buat dia.

Razali Umar, satu nama yang pastimya tidak asing lagi buat penyokong-penyokong Perak mahupun seluruh peminat bolasepak negara. Pemain yang sentiasa menjadi harapan pasukan Perak dikala ramai pemain bintang angkat kaki meninggalkan pasukan sejak 2 tahun lalu. Dan dia sememangnya sayang kan Perak. Buktinya dia sanggup tolak tawaran lumayan dari Kedah dan Selangor. Aku rasa dia cuba ikut jejak langkah Ryan Giggs di United.

Corak permainan beliau pasti menjadi igauan pasukan lawan. Dengan pace nya yang luar biasa dan fizikalnya yang baik. Husband Rita Rudaini, si Aidil tu pon tak dapat nak kejar si Jali ni. Sesuai la tu kan 'kejor yob kejor'. Jali ni gemar bola on the run, tetapi dari segi skill memang tak boleh lawan Matyo la kan. Tapi kalau dibantu oleh midfielder yang bagus, aku yakin dia dapat 'curi' kasut emas dari Hadi Yahya.

Kalau korang ingat, musim 2009 boleh dikatakan musim paling berjaya buat mamat ni. Dia berjaya jaringkan lebih 20 gol walaupun beraksi dengan pemain-pemain kurang berpengalaman kerana ketika itu kebanyakan pemain utama seperti Khalid Jamlus, Danial Fadzly, Hamsani, Subra dan Nantha telah berhijrah ke pasukan baru.

Kalau beliau jadi lebih professional, sepatutnya dah ada satu pingat emas Sea Games dalam koleksi di dalam alamari kaca yang diletakkan di ruang tamu rumahnya kerana pada masa itu Rajagobal sememangnya ingin menyenaraikan beliau ke Sea Games.

Masalah displin ni tak asing lagi dalam kalangan pemain-pemain pasukan Perak. Ia bukanlah sesuatu yang baru dan mengejutkan. si Khalid Jamlus dulu pon teruk, tapi si Jali ni lagi teruk katanya. Isk isk isk, ape keheynye? terok benor mike ni yerr.

Aku pon tak paham apa masalah dia, sebab apa yang aku tahu, tahun lepas, sebelum PAFA tamatkan kontrak Jali, coach Perak, Raja Azlan ada pergi buat spotcheck kat umah dia, bukan check rambut sebab kalau check rambut gerenti tak lepas. Raja Azlan pergi check apa aktiviti dia kat rumah. Tapi korang tau apa dia buat ? Dia buat training kat umah dia tiap-tiap hari sorang-sorang. Kenapa tak join team ? Nak tiru Beckham kot. Yer dok Jali oii ?

Mungkin ada masalah dalaman PAFA atau Jali ni besar kepala. Tapi hasil pemerhatian aku, tak kira lah apa masalah yang Jali buat, berapa kali tamat kontrak. Penyokong Perak tetap sayangkan dia kerana mereka yakin akan kebolehan beliau yang mampu bermain bergitu baik walaupun bermain berseorangan sebagai striker.

Sejak dai situ, nama Jali terus popular dengan kontroversi demi kontroversi. Dia terus jadi tumpuan media. Tambah-tambah selepas dia gagal hadir latihan skuad kebangsaan. Dan itulah dia RAZALI UMAR KANDASAMY

Piala Malaysia : Group D

#MuhdShamil

Group D diketuai team kelab sejarah, Selangor diikuti T-team, Kuala Lumpur dan Polis Diraja Malaysia, PDRM.

Selangor. pasukan ni aku rasa boleh la pergi sampai semi-final kerana jika semua menepati ramalan, Selangor akan jumpa Sabah di quater-final. Tapi tak sedap sangat Devan oii, dah la Selangor masih dihantui badi kekalahan di quater-final lepas tu pulak. Korang pernah tewas di Stadium Likas kan ? kan ? hek elehh, tak der suara pulak ? kehkehkeh. Takkan la team yang dah tewas kan pasukan Malaysia kena lauk kan.

T-team. pasukan ni aku rasa akan melangkah ke pusingan seterusnya sebagai juara aku rasa. ye la, brader-brader Selangor dah gentar dengan Manchester City Malaysia ni, apasal ? alaa, cuba tanya Devan lagi, bukan kah dua-dua game Liga Super Selangor tewas ditangan T-team ? ehh takder suara lagi ? kehkehkeh. Aku tengok T-team ni kuat bila lawan team kuat tapi tak power bila lawan team tak kuat. Tak caya ? tanya brader-brader Kuala Lumpur. Kehkehkeh.

Kuala Lumpur, mereka pernah tewas kan T-team yang pernah tewas kan Selangor jadi kalau pikir, tak de masalah la yer dok ? kehkehkeh. Aku rasa Kuala Lumpur ni boleh bagi tekanan la kat team Selangor dan T-team ni tapi untuk layak sukar sikit, sebab di Liga Super, standard Arsenal jer. Asyik kena belasah jer. Kehkehkeh.

Last sekali, brader-brader polis. PDRM. kalau PKNS, Sarawak dan Sime Darby pon tak boleh bersaing ini kan pulak team ni yer dok ? bukan nak perlekeh tapi cuma berpijak di bumi yang nyata lah kan. Aku rasa ini lah satu lagi team lauk. Tapi tak boleh la kata camtu kan. Tunggu dan lihat jer lah.

Kesimpulanya, T-team dan Selangor bakal layak.

Piala Malaysia : Group C

#MuhdShamil

Group C pula, dibarisi Kelantan, Johor FC, FELDA United dan Sarawak. Group ni aku nampak agak boring sikit sebab tengok pon dah boleh agak siapa yang boleh pergi dan siapa jadi lauk.

Kelantan, pasukan paling gedebe dan power di Malaysia ketika ini dilihat tidak mempunyai masalah untuk jadikan pasukan-pasukan lain lauk-pauk semperna hari raya. Krisis barisan serangan Kelantan juga dilihat sudah selesai dengan kehadiran Azamuddin Akil yang dah score dalam 2 perlawanan persahabatan berturut-turut. Alex dah jadi antara pemain kegemaran di kelate. Tiada masalah untuk layak aku tengok. Buke sebab kawe ore kelate dehh. Kehkehkeh.

Johor FC. antara pasukan yang dah banyak kali buat upset kepada team-team besar, tahun lepas pon mereka hampir layak ke perlawanan akhir Piala Malaysia. Mereka hampir kejutkan N9 di semi-final tetapi akhirnya mereka terpaksa akur, tapi aku yakin tahun ini mereka sekurang-kurangnya ingin mengulangi pencapaian tahun lepas. Tapi friendly dah kena sepak dengan team abang 4-0, ye la, dah nama friendly kan. Kehkehkeh.

FELDA United, sedih lagi menyedihkan apabila diundi bersama bako ore berani kelate. Dah berapa kali kena belasah. Kalau tak caya cuba tanya abang clener di Stadium Sultan Muhamad IV. 6-0 yer dok. Tapi aku rasa FELDA ni boleh bagi saingan juga kat Johor FC dan Sarawak kerana mereka ada kualiti tapi yer lah. Hmmm

Sarawak. Aku tak pernah tengok langsung corak permainan mereka. Tapi aku rasa kelab dari Liga Perdana ni tak boleh bagi saingan lagi untuk kali ni. Musim depan mungkin boleh la macam PKNS tu. Tapi siapa tahu semangat agi idup agi ngelaban datang tiba-tiba. Kehkehkeh.

Kesimpulanya, aku pilih Kelantan dan Johor FC

Piala Malaysia : Group B

#MuhdShamil

Okay, sambungan untuk entry yang sebelum ini, kali ni untuk group B pula. Terengganu, Negeri Sembilan, PKNS dan Sime Darby. Bagi aku, kumpulan ni sebenarnya kumpulan maut dan bukanya kumpulan D yang ada Selangor, sebab Selangor tak power pon, kehkehkeh

Kita mulakan dengan awok kkepok gotang dulu, kehkehkeh. Okay, Piala FA masih panas lagi dengan percikan-percikan mercun di Final baru-baru ini, so, moral pemain-pemain Terengganu sememangnya di tahap terbaik sekarang dan tiada sebab untuk mereka kandas awal. Jentera serangan mereka dibarisi 3 serangkai paling berbahaya di negara yang diketuai oleh penjaring terbanyak Liga Super, Abdul Hadi Yahya dan dibantu oleh Ashaari dan Manaf. 

Skuad Hobin Jang Hobin pula melalui hari-hari menyakitkan di Liga Super dek kerana perlbagai masalah, dari isu rasuah ke pertukaran jurulatih dan kecederaan pemain. Tetapi aku rasa Negeri Sembilan mungkin boleh bagi saingan dengan kembalinya pemain-pemain utama mereka yang sebelum ini injured lama seperti Norhafiz Zamani, Farizal Marlias dan Zaquan Adha. Tambah pula ada coach baru kan mesti la ada angin baru.

Juara Liga Perdana, PKNS pula mensasarkan nak pergi quater final. Aku rasa tak dapat. Ya, mereka agak kuat dan aku rasa boleh bagi tekanan kat team-team besar seperti N9 dan Terengganu tapi standard Liga Perdana dan Liga Super jauh beza. 

Sime Darby. kelab baru yang bercita-cita besar, korang tau tak, aku ada dengar khabar mereka nak bawa masuk penjaring terbanyak Liga Indonesia, Boaz Solossa ke team mereka tahun depan, tapi Boaz tolak, sekarang nak ejas Ahmad Bustomi pula. Tapi aku rasa jadi QPR Malaysia jer ni, Terengganu bagi 5 bijik, N9 3 bijik. Tapi jangan terkejut kalau Sime Darby buat kejutan. Kehkehkeh.

Kesimpulanya, pasukan pilihan aku untuk layak ialah Ganu kiterr dan Nogoghi. Eden bukan orang nogori yoo.

Piala Malaysia : Group A

#MuhdShamil

Memandangkan aku tak de kerja sekarang, jadi aku nak up entry ni untuk menghangatkan lagi hati-hati para penyokong pasukan bertanding. Aku bukanya nak meramal siapa juara, siapa jadi team ayam, siapa tewas di suku akhir tetapi aku hanya nak beri pendapat. Jadi tak perlu lah kata aku ni bomoh ke dukun ke. Ini sekadar pendapat dan tak perlulah juga nak panas-panas bontot kalau aku cakap team korang boleh pergi suku akhir jer, Ini pendapat aku.

Okay, kita mulakan dengan kumpulan A yang dibarisi oleh Kedah, Perak, Sabah dan Johor. Bagi Aku Kedah dan Sabah akan layak. Kedah yang pada peringkat awal liga dulu dah nak jadi macam Perlis tapi sejak tukar coach ni aku lihat dah nak kembali seperti dulu dan aku yakin dalam saingan Piala Malaysia ni Kedah mampu memberi saingan dengan syarat Baddrol Bakhtiar belum ke Wigan. Kehkehkeh.

Perak pula aku tengok bakal menghadapi kesukaran untuk lepas group stage, ya lah, penyerang profilik mereka, Akmal Rizal, kapten mereka, Shahrul Nizam, penjaga gol mereka, Nasrill dan 2 lagi player utama kena gantung 5 game kalau tak silap. Masa main liga pon mereka berlima ni selalu beraksi tu pon cukup-cukup makan jer. Di atas nak harapkan siapa ? Syafiq Jamal ? lainlah kalau mamat Jali Umar tu ada, kehkehkeh, tapi aku tak tahu la macam mana dengan player-player pinjamana diorang.

Bagi Sabah yang sinonim dengan isu PPRT, kehkehkeh, aku tengok ada potensi untuk layak. Ya lahh, tengok la rekod mereka dalam Liga Super tambah-tambah home game mereka. Mereka ni punyai banyak kelebihan, dari corak taktikal ke atmosphere stadium dan juga Ultras mereka yang pasti buat player-player lawan cair. Kehkehkeh.

Last sekali Johor, aku rasa bakal jadi team sayur ni, ye lah, tengok lah posisi mereka dalam Liga Perdana kan, tapi aku pon tak boleh nak ulas panjang pasal team ni sebab aku tak pernah tengok pon cara diorang main di zaman kejatuhan sekarang ni, kehkehkeh. Tapi aku tengok result friendly baru ni dia sepak team adik dia, Johor FC sampai 4-0.

Kesimpulanya, untuk group A ni aku rasa Kedah dan Sabah boleh melangkah ke peringkat seterusnya.

WORDLESS FRIDAY #3

Admin 2
                                                                                       

WORDLESS FRIDAY #2

Admin 2

                  "selamat mencari lailatul qadar,banyakkan berdoa.."



                          " Banyakkan berdoa pada Allah"


                               
               "mohonlah keampunan dariNya yang Maha Esa"


" ALLAHURABBI"




p/s : MUSLIM FAMOUS FOOTBALLERS
                                   
by :
ADMIN 2

Thursday, August 18, 2011

Temubual Bersama Pep Guardiola

#MuhdShamil


Semalam, selepas perlawanan 2nd leg Supercopa, sambil tunggu sahur, aku call manager Barcelona jap untuk ditemubual, so, ini hasilnya.

Aku : Hello peppo

Pep : Yes, ohh how are you man ? miss you lahh

Aku : Whatever mung natang

Pep : hahhh ?

Aku : Nothing, just wanna ask a few question, can aa ?

Pep : orite, faster, gonna get on stage, my oscar award man. Best Film Director of the year

Aku : okay, what the hell u'r team playing ? what a boring game

Pep : thats us, acting-acting and acting, that is the secret behind our succcesses

Aku : Waaadeeefakkkk

Pep : Shhhhhh, don't tell anybody laaa, this is our secret, if anybody knew it, no more trophy for my team. Just wanna help Fabregas maa. He's only got one trophy.

Aku : Whatever lahh mung natang

Aku pon letak phone

Aku Dah Tak Respect Sama Barca

#MuhdShamil

Walaupun aku ni penyokong Man Utd tapi dulu aku sangat hormati Barcelona ni. Memang tak dapat dinafikan kehebatan mereka. Semuanya cukup lengkap. Dari segi corak taktikal Pep Guardiola hingga ke peminat-peminat mereka, jika di Malaysia peminat mereka ibarat The Red Warriors.

Dari era Ronaldinho ke era Thierry Henry dan sekarang era Messi. Memang dari dulu lagi mereka sebuah pasukan yang hebat. Tak banyak team yang dapat tewaskan mereka tambahan pula jika beraksi di stadium keramat mereka. Camp Nou.

Tetapi, semalam aku tidak melepaskan peluang menonton perlawanan Supercopa 2nd leg di antara Barcelona dan Real Madrid yang berlansung di Camp Nou. Sebelum game bermula, hati aku dah berbisik Barcelona akan menang dan aku pon pada awalnya memang mengharapkan Barca menang.

Tamat perlawanan, Barca menang 3-2 dan itu lah juga kali terakhir dalam hidup aku hormati Barcelona. Mereka bukan Barca yang aku kenali dulu, mereka sudah terlalu kemaruk dengan piala hingga telah mengetepikan permainan bolasepak yang sebenar.

Danial Alves pelakon yang sering jadi watak utama dan yang lain-lain jadi pelakon extra. Kemana menghilang pasukan Barcelona yang betul-betul bermain bolasepak dahulu. Ketika Ronaldo di Man Utd.Aku sendiri pernah kata bahawa Cristiano Ronaldo pemain yang lembik dan suka berlakon. 

Tetapi sekarang segalanya telah berubah, Cristiano Ronaldo dah tak jadi pelakon, dia dah jadi seorang pemain bolasepak professional dan bermain kerana minat & passion dia dan bukan kemaruk piala seperti Barcelona sekarang. Kenapa Barca jadi bergini. Kerana harapan peminat menggunung dan mereka sudah lupa bagaimana rasanya apabila pasukan kalah selepas mencapai semua kejayaan ini. Sebab itu Barca tak boleh tewas ?

Sekarang game Barca dah tak menarik macam dulu untuk ditonton, sebab tu la aku kalau Barca main game tak penting, contoh lawan Sevilla ker, Valencia ker aku dah tak kunci jam nak bangun tengok. Asyik-asyik benda sama jer yang dipamerkan. Hantaran-hantaran pendek, Iniesta gentel sikit, Xavi past kat Messi, Messi dribble lepas defend hantar kat Villa, Villa score. Perkara sama jer. Bosan, muak, meluat.

Pasal pergaduhan pulak, memang salah Marcelo takcle Fabregas, tapi kenapa perlu sampai gaduh, pengadil kan ada, biar je lah pengadil buat kerja. Lagi pun masa tu tinggal lebih kurang seminit lagi sebelum game tamat. Gaduh punye gaduh. Mesut Ozil dan David Villa pula jadi kes utama.

Aku juga harap tahun ini akan ada team yang akan dapat beat Barca dan pasukan yang aku nampak boleh beat Barca ialah Real Madrid, mereka punyai coach yang bagus, pemain-pemain bertaraf bintang, aku hanya letakkan harapan kat Real Madrid. Ya, aku sokong Man Utd, tapi tengoklah, Man Utd yang dibarisi pemain-pemain berpengalaman masa final Champions League baru-baru ini pun tewas ini kan pula team baru ni. Siapa lagi ? Man City ? Inter Milan ? tiada siapa lagi yang mampu.

Maaflah jika aku habiskan masa korang baca posting aku kali ni, memang berjela-jela, straight from my heart, Mulai dari saat ini, aku akan sokong team yang akan lawan Barcelona walaupun Samut Songkhram, Zaire mahupun Derby County. 





Kelantan Teruskan Rentak Kecemerlangan

Admin 1


Anak didik Dato' M.Karathu meneruskan rentak cemerlang dalam perlawanan persahabatan pra-Piala Malaysia apabila berjaya menewaskan PDRM dengan jaringan 1-0 di Stadium Selayang tadi. Ini bermakna Kelantan telah berjaya menang dalam kesemua perlawanan di Lembah Klang yang bermula dengan kemenangan besar keatas skuad Warga Kota, 5-0 diikuti berjaya mengekalkan rekod tanpa kalah kepada Selangor dengan kemenangan 1-0 dan menutup tirai tour di Lembah Klang dengan kemenangan keatas PDRM.


Seperti biasa, terima kasih kepada pengulas yang ke Stadium sebentar tadi iaitu krew rakan blogger RedsFc News. Penulis akan sampaikan ulasan melalui kronologi.


First11 Kelantan : Shahrizan Ismail (GK), Nik Mohd Shahrul Azim, Khairan Eroza, Wan ROhaimi Ismail, Nidzad Ayub, R. Surendran, Khairul Izuan Rosli, Solehin Kanasian, Ramzul Zahini Adenan,


Pemain simpanan diturunkan.. Perlawanan memasuki minit ke-4.


Serangan Kelantan. Percubaan Nidzad tertampan.. sepakan sdut m7.


Gol.. Ofside.. sayang sekali.. percubaan Ramzul Zahini.


Rembatan Kencang.. GK PDRM Save... m12


Shot PDRM... Shahrizan save


Percubaan PDRM... tersasar....


Shot 17 PDRM.. Shahrizan terus menampilkan persembahan mantap.. Save..


Shot PDRM diselamatkan Shahrizan.


Permainan Hambar barian pemain simpanan Kelantan.. Hanya 3 shot 1 on target berbanding PDRM 5 shot, 3 on target...


Serangan PDRM diselamatkan sekali lagi oleh Shahrizan Ismail...


kad kuning pertama kepada PDRM. Alif Haikal Ganaeson.. Tekel Nik Shahrul Azim..


Statistik pertengahan babak. PDRM melakukan 6 Percubaan, 4 percubaan tepat.. Kelantan 3, 1 percubaan tepat..


hampir 15 mnit tiada percubaan dilakukan pasukan Kelantan kearah pintu gol PDRM...


gol Nidzad Ayub....


Gol Kelantan pada minit ke-45.. Nidzad Ayub.. Assist R. Surendran...


Percubaan PDRM.. tertampan Khairan.. minit ke-45 + 1.


Tamat Separuh Masa Pertama : PDRM 0-1 Kelantan : Nidzad Ayub m45.


Pertukaran Kelantan
in - Out.
Wan Zaman - Danial Fadzly.
Norshahrul Idlan - Kairul Izuan Rosli.
Aris Zaidi - Nidzad Ayub



minit 47: PDRM melakukan serangan awal...


minit 50 - Tiada percubaan Dilakukan pasukan Kelantan.


m52: Gerakan Kelantan mudah dipintas.. Berlainan dengan PDRM sudah melakukan 2 percubaan bahaya..


Sepakan Solehin muntah dari tangkapan GK PDRM.. Kekasaran Aris Zaidi, Sepakan Percuma PDRM. didepan gawang... m54..


‎10 minit berlalu.. Tiada percubaan dari Kelantan.


hantaran Norshahrul kepada Surendran dipintas penjaga gol PDRM minit 58.


‎59: Khairul Izuan Abdullah Shot... Shahrizan Tepis... sepakan sudut...


m60: percubaan Aris Zaidi disambung Wan Rohaimi.. Ditumbuk keluar GK PDRM..


Rembatan Khairan Ezuan.. GK pDRM Menepis terkena tiang.. m62..


‎1 by 1 Fauzi Majid dengan Shahrizan.. kuisan lemah.. m63


m66: Pertukaran PDRM in Mohd Yusri out Shahrul Nizam.


m68. Khairan Ezuan Shoot tersasar sebelah kanan pintu gol PDRM..


Pertukaran PDRM
in - Mohd Helmi.
out - Mohd Iisham.



minit73 - Kad kuning PDRM MOHD KHAIROL AZRIN BIN MOHD KABRI. Kekasaran kepada Ramzul Zahini.


Pertukarn Kelantan
In - Aziz Ismail.
Out - Surendran (injured).



Perlawanan berbaki 12 minit : PDRM 0-1 Kelantan | Nidzad Ayub m45 |.


tendakan lemah mat yo.. GK PDRM save.. m79...


Memasuki minit ke-80.. Masih lagi PDRM 0-1 Kelantan.. Kelantan mengasak dengan PDRM kadangkala melakukan serangan balas..


Tandukan PDRM sipi.. Shahrizan sudah tertewas.. m83


minit ke-85.: Pertukaran..
In - Subra.
out - Nik Shahrul Azim.



Rembatan PDRM tersasar jauh minit ke-87.


Tandukan PDRM - Mohd Fauzi diselamatkan Shahrizan m90..


Tamat Perlawanan: PDRM 0-1 Kelantan | Nidzad Ayub m45 |.


Pemain terbaik pilihan : Mohd Shahrizan Ismail

United still need new player or not?

Admin 1


YES, WE NEED ONE MORE MIDFIELDER


Yes, this young man is very talented, have a very big potential, United boleh guna dia untuk EPL tapi untuk Champions League. NO WAY. We need someone like Wesley Sneijder, creative and experienced player. Sejak Paul Scholes bersara, no more killer pass from the midfield.

Tom Cleverley still need time to prove themself just like the new goalkeeper, David De Gea. United need a worldclass player untuk ganti Paul Scholes yang juga worldclass, jangan jadi macam Arsenal, Fabregas keluar, siapa ganti ? Ryo Miyaichi.

Kalau United pakai Cleverley untuk Champions League final lawan Barcalona, gerenti kena ayam dengan si Iniesta, Xavi, Messi (Fabregas masuk last2) Jadi, United teramat perlukan seorang lagi Midfileder, a good playmaker untuk bantu Rooney, gerakkan bola dan control game.

Jika the bloody Sneijder masih berkeras dengan wages yang tak masuk akal tu, so, ini cadangan gua, usah pedulikan dia, biar dia mampus di Inter Milan yang semakin tenat tuhhh

Possible transfers :

1) Luka Modric
Kahkahkah, tengok jersey dia, ni mesti kerja budak-budak bangang Chelsea, ingat gua tak tahu tu badan abg Nando Torres kesayangan ?
2) Paulo Henrique Ganso
Santos's playmaker
3) Mario Gotze
Germany young talent
4) Fabian Delph





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...