Wednesday, December 28, 2011

Unity Cup | "Free role" Indra Dan Kelincahan Andik


Seperti semua tahu, Kelantan gagal meneruskan kecemerlangan pasukan kebangsaan Malaysia di bumi Indonesia apabila tewas 3-2 dalam perlawanan timbal balik kedua Unity Cup di Stadion Gelora, Persebaya yang menjadikan kedudukan aggregat 4-2. Gol-gol Persebaya dijaringkan oleh Andik, Feri Ariawan dan Otavio Dutra manakala gol Kelantan diperolehi hasil jaringan Norshahrul dan Indra Putra.

Aku bukan nak cerita pasal Kelantan tewas ni, sebab semua sedia maklum, Bolasepak sebenar tidak dimainkan diatas permukaan padang sebegitu buruk, kalau di Malaysia pon, ada satu sahaja Stadium yang menyediakan kemudahan padang seperti di Persebaya iaitu Stadium Shah Alam (Kali terakhir aku tengok la, sekarang tak tahu)

Ok, berbalik kepada tajuk entry kali ini, aku nak lontarkan sedikit pendapat aku, nak main sendiri tak reti, jadi macam Shebby pon jadi lah. Pada pandangan aku, Divaldo Alves bijak menggunakan kelebihan Andik Vermansyah sepenuhnya apabila Peter Butler memberi tugas " Free-role " kepada Indra yang pada asalnya bermain di posisi sayap kiri.

Dengan tugas selaku " Free-role " Indra lebih bebas bergerak diantara pemain penyerang dan pemain tengah Kelantan dan beliau tidak pula kekal di bahagian sebelah kiri lantas mendedahkan bahagian kiri dan menyenangkan kerja Andik Vermansyah untuk menyelinap masuk dan berdepan situasi one-on-one dengan Aziz Ismail.

Pertahanan tengah (kiri) Subra juga sukar untuk membantu kerana dua lagi pemain Persebaya melulu ke dalam kawasan penalti Kelantan, pendek cerita, kalau Subra pergi bantu Aziz patahkan pergerakan Andik dan Andik berjaya hantara bola kepada dua pemain yang menunggu, gol jugak tapi kalau Subra stay di posisi beliau, Andik dengan senangnya mampu lepas daripada kawalan Aziz dan score gol (Ok dah panjang cerita)

Jika dilihat kepada ketiga-tiga gol Persebaya pon semuanya datang dari sebelah kiri, jadi aku rasa, jika Peter Butler menurunkan seorang defensive winger untuk menggantikan tempat Indra pon ada baiknya kerana ia pasti dapat membantu Aziz mengekang kelincahan Andik. Lagipun Indra juga tidak lah menyerlah sangat dalam perlawanan tadi, mungkin Zamri Ramli boleh diturunkan, stamina tinggi, pantas dan ada basic dalam gerakan bertahan. Sekadar pandangan peribadi ala-ala Shebby lepas habis tengok game EPL. Sekian.

Tuesday, December 20, 2011

Menarik | Kelantan Lwn Persebaya 1927

Celebrate goal gaya Balotelli, tapi letak nama kekasih ke ape ntah
3 hari lagi, pasukan juara Liga Super Malaysia bakal berentap dengan pasukan juara Liga Primer Indonesia, Persebaya 1927 di Stadium Sultan Muhammad IV sebelum ke Indonesia untuk perlawanan timbal balik kedua dalam usaha merebut Piala Permai. Dikhabarkan pihak penyiaraan Indonesia dan Astro (Malaysia) akan menyiarkan secara lansung perlawanan tersebut. Lebih 2 juta penonton dijangka menyaksikan perlawanan tersebut.

Bagi aku, tiada yang menarik atau special sangat pasal game ni, ia bagaikan perlawanan persahabatan pra-musim biasa sahaja. Tetapi oleh kerana ini merupakan perlawanan antarabangsa maka ia sedikit sebanyak akan menjadi pencetus semula kemeriahan penyokong kedua-dua belah pihak yang telah lama berehat dan membekukan diri dek kerana rehat panjang setelah musim lepas tamat.

Apa yang menarik tentang bolasepak di Indonesia adalah mereka amat sinonim dengan perang psikologi. Ya, bolasepak memang sinonim dengan perang psikologi namun di Indon, ianya unik. 3 hari before game bermula, jurulatih Persebaya 1927, Divaldo Alves telah mengeluarkan statement mengatakan bahawa corak permainan kapten pasukan Kelantan, Mohd Badhri Radzi atau Piya mirip pemain termahal dunia, Cristiano Ronaldo. Perkara ini ada yang jadi bahan lawak dan ada yang bersetuju di kalangan penyokong Kelantan. Pendapat aku, anda boleh nilai sendiri. 

I'm looking foward to this game hanya kerana untuk menyaksikan "Pemuda Emas" Indonesia bernama Andik Vermansyah (Gambar atas) Di Indonesia beliau digelar sebagai "Messi Indo" dek kerana dribbling skills nya yang mirip pemain Barca, Messi. Bukan saja hebat menggelecek beliau juga seorang pemain yang laju dan bijak menghidu peluang juga antara faktor beliau diangkat sebergitu rupa. 

Aku ada buat reasearch pasal si Andik ni, sebagai seorang attacking midfielder atau foward beliau memang mempunyai pakej lengkap. Kalau di Malaysia, Nazmi Faiz Mansor di angkat sebagai "Wonderkid Malaysia". "Wonderkid Indon" pula adalah Andik, baru berusia 20 tahun namun mampu beraksi seperti pemain yang lebih senior. Selepas Sukan SEA baru-baru ini Timnas bawah 23 Indonesia (Kalau tak silap) telah mengadakan satu perlawanan persahabatan menentang LA Galaxy, kelab yang diwakili oleh David Beckham. Apa yang menarik, selepas perlawanan tersebut, Beckham dan coach LA Galaxy, Bruce Arena memuji aksi Andik.

Tak cukup dengan itu, Andik dikatakan menjadi target sekurang-kurangnya 3 kelab terkemuka dunia dan yang paling berminat untuk mendapatkan beliau adalah Benfica selain AC Milan dan Sporting Lisbon. Sama ada benar atau tidak berita ni aku tak pasti, tapi aku dapat info ni dari beberapa laman web bolasepak terkemuka dunia dan juga media local Indon. Jadi, 3 hari lagi, dapatlah kita saksikan sejauh mana kemampuan Andik.

P/s : "Cristiano Ronaldo Malaysia" tak tarik minat kelab-kelab terkemuka dunia ke ? hehe 

Saturday, December 17, 2011

Selamatkan Kuala Lumpur FA

Bila aku google kata kunci "KAFA" keluar logo Sang Kijang dengan gahnya, bila aku google pulak kata kunci "PBNS" keluar gambar pasukan Negeri Sembilan julang Piala, bila aku google "PBSNT" keluar pula logo Si Penyu gagah meredah lautan luas, tapi bila aku search "KLFA" korang tahu ape yang keluar ? 


Ok takpe, aku bukan nak cerita pasal van ni, tapi aku nak cerita tentang sisa-sisa terakhir pasukan bolasepak Kuala Lumpur yang sekarang amat memerlukan bantuan dari kita semua dalam usaha untuk terus hidup selaku sebuah pasukan bolasepak.

Mungkin semua dah tahu, krisis keewangan KLFA ini dah capai tahap critical. Tahukah anda, dikala musim baru nak bermula, dimana pasukan-pasukan lain sudah mendapatkan khidmat pemain-pemain import dan sudah ada yang nak menaja tapi sebaliknya bagi Kuala Lumpur. Tiada pemain import (Seorang masih bermasalah) dan tiada tajaan dan yang terbaru, mereka harus beraksi di Stadium Melaka kerana Stadium Bolasepak Cheras terpaksa ditutup.

Kesian ? tak cukup dengan itu, hanya Stanley Bernard sahaja pemain baru yang mampu dibawa masuk yang selebihnya kutip-kutip dimana-mana saja termasuk dari Academy KLFA. Beberapa pemain yang mula diberi perhatian juga telah angkat kaki ke pasukan lain dek kerana tidak tahan dengan masalah yang dihadapi Persatuan Bolasepak Kuala Lumpur. Antaranya penjaga gol, Norazlan Razali yang berhijrah ke Selangor manakala pemain pertahanan Shahrom Kalam pula ke Perak.


Aku gelarkan Kuala Lumpur FA ni Barcelona Malaysia, kerana corak permainan ? jauh sekali tidak dimana Barca main 'tiki-taka', manakala KL main 'suka-hati'. Dari segi pencapaian ? Korang ingat ni tahun 80an ke ? Aku gelarkan mereka Barca Malaysia ialah kerana kemampuan mereka untuk lahirkan pemain-pemain berkualiti. Ala-ala La Masia gituww.

Siapa tak kenal Safee Sali. Beliau merupakan salah-seorang pemain yang dilahirkan dari pasukan KL (Walaupun mula dengan Melaka TMFC, tapi Igor Novak coach KL masa tu yang bawak Safee join KL dan disitu lah Safee mula diasah dan digilap) Selain Safee, Azidan Sarudin (Selangor) Ahmad Hazwan Bakri (Harimau Muda A) Shahrom Kalam (Perak) Yong Kuong Yong (KL) dan Nizaruddin Yussof (Felda kot) juga antara pemain yang lahir dari Kuala Lumpur FA.


Apa yang aku pelik, mana perginya saudagar kapal terbang tambang murah merangkap boss QPR ni. Lu habiskan juta-juta untuk beli QPR yang musim depan nak kene relegate boleh pulak, tapi nak kasi sedekah sikit kat KLFA tak boleh ? bukan nak sangat kat duit lu brader, tapi lu ade hati nak suruh Safee Sali pergi trial sia-sia kat sana. Beckham Malaysia katanya, kenapa tak tolong KLFA lahirkan ramain lagi pemain ? Torres Malaysia ke, Andy Carrol Malaysia ke, Fakri Saarani versi QPR ke. 

Ada sorang lagi, boss besar Cardiff City, team yang tak naik-naik ke EPL. Dato' Chan Tien Ghee, bantulah KLFA, sikit-sikit sorang je pon dah cukup, contohnya Tony bagi 25M, Chan bagi 25M, kan dah 50M tu boleh la si Razip ni import Torres kan.

Itu sahaja dari aku kali ni. Hidup KLFA, pergi mampos sama barua-barua yang suka songlap duit! 

Monday, December 12, 2011

Izuan Dipinjamkan Ke Harimau Muda A


Pemain sayap muda Kelantan, Mohd Izuan Salahuddin dijangka bakal beraksi di Liga Singapura untuk musim 2012 bersama skuad muda negara, Harimau Muda A. Beliau sendiri telah mengesahkan perkara ini walaupun pada mulanya berhasrat untuk tidak membuat kenyataan rasmi tentang perkara ini.

Izuan yang mula mencipta nama bersama pasukan Piala Presiden Kelantan kemudianya diserapkan ke skuad utama pada musim 2011 dek kerana kekurangan pemain berkaliber akibat penghijrahan beramai-ramai pemain utama. Kebolehan beliau untuk beraksi di pelbagai posisi juga menjadi faktor utama bekas jurulatih Kelantan, Dato' M.Karathu memanggil beliau ke skuad utama.

Untuk musim 2012, beliau mengambil keputusan untuk keluar secara pinjaman ke pasukan bimbingan Ong Kim Swee, Harimau Muda A kerana beliau sedar yang untuk merebut tempat dalam skuad utama Kelantan kini sukar untuknya dengan kembalinya beberapa nama senior ke pasukan Kelantan. Beliau yakin, dengan cara ini, beliau akan terus diberi peluang untuk beraksi dengan lebih kerap dan mendapat pendedahan di peringkat antara bangsa.

Apabila diajukan soalan sama ada beliau akan pulang berbakti untuk negeri asalnya, beliau menjawab "itu sudah semestinya, Kelantan tanah tumpahnya darahku" - apa yang pasti, jika Izuan terus berdisplin dan berusaha untuk konsisten ditambah pula dengan pendedahan yang diterima, tak mustahil, Izuan akan pulang ke pasukan Kelantan sebagai seorang superstar yang berdiri sebaris dengan Indraputra, Azwan Roya, S.Chanturu dan Norfarhan pada ketika ini.

Friday, December 2, 2011

Kisah Si Penjaga Gawang : Nak Bersara Awal ?


Permata bolasepak negara, Khairul Fahmi Che Mat atau lebih mesra dengan panggilan Apek semalam dikaitkan dengan kenyataan bahawa beliau akan bersara dari beraksi bersama pasukan negara dan semua perlawanan antarabangsa apabila sudah tidak tahan dengan 'coverage' melampau pihak media terhadapnya sehingga mencabuli hak peribadi beliau.

Beliau mula diberi perhatian meluas selepas menjadi wira ketika pasukan Malaysia menjadi juara Piala AFF Suzuki 2010. Walaupun pada mulanya hadir selaku penjaga gawang nombor dua di belakang Sharbinee Alawee Ramli namun selepas Sharbinee beraksi kurang mantap di perlawanan pertama dimana Malaysia diaibkan Indonesia 5-1, Khairul Fahmi terus diberi tanggungjawab mengisi posisi nombor satu.

Selepas tamatnya kejohanan AFF Suzuki tersebut, nama Apek terus meletup sehinggakan nama beliau pernah menjadi carian terbanyak (Dunia) di Google pada suatu ketika. Kehidupan beliau (Coverage Media) mula berubah dari seorang panjaga gawang tidak dikenali hingga menjadi seorang superstar. Beliau mula digilai gadis-gadis seantero Malaysia malah mungkin Asia tenggara.

Beliau yang ketika itu sudah mempunyai buah hati tidak mempunyai sebarang kontroversi, malah beliau sempat bertunang dengan pilihan hatinya itu. Majlis pertunangan mereka dilansungkan dengan penuh glamour, majlis bertemakan Arabian. Namun semuanya berubah apabila gambar Apek berpegangan tangan seorang gadis muda mula tersebar yang pada mulanya Apek mendakwa bahawa gadis itu sekadar teman rapat namun akhirnya beliau mengaku bahawa itu buah hati barunya dan beliau memutuskan pertunangannya.

Tidak lama berselang, tersebar pula gambar-gambar beliau di satu parti bersama gadis itu ditemani teman-teman seksi dan juga beberapa gelas berisi minuman keras. Beliau yang ketika itu dalam rangka persiapan untuk ke Sukan SEA, Indonesia mungkin mula tertekan namun beliau sebagai seorang yang profesional tampak tenang dan berjaya menampilkan aksi cemerlang ketika di Indonesia.



Akhirnya, Malaysia berjaya mempertahankan pingat emas bolasepak yang disifatkan sebagai ibu segala pingat dan Apek menjadi antara tulang belakang pasukan negara sepanjang kejohanan itu berlansung dengan aksi menyelamatnya yang cukup cemerlang. Namun, Apek hanya sempat berpesta sekejap sahaja, dalam keletihan, beliau terpaksa menggalas cabaran selaku kapten skuad Olimpik Malaysia yang turun menentang Syria tidak sampat seminggu selepas itu.

Namun, Apek tidak menjadikan letih sebagai alasan apabila terus menampilkan aksi cemerlang disebalik kekalahan 0-2 kepada Syria. Namun, Apek terus dilanda kontroversi. Kali ini. gambar-gambar mesra bersama seorang perempuan baru pula tersebar dan konsentrasi Apek dilihat agak terganggu dalam perlawanan menentang Bahrain.

Kini, Apek dikatakan sudah membuat pemohonan tidak rasmi kepada Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) supaya dilepaskan daripada semua aksi bersama pasukan antarabangsa. Beliau hanya ingin menumpukan perhatian kepada pasukan negeri yang diwakilinya sahaja iaitu Kelantan. 

Apa yang saya harapkan, Apek terus menabur bakti bersama skuad Malaysia dan kepada penyokong, teruslah menyokong karier Apek dan kepada pihak media, tak usahlah terlalu obses dengan isu kehidupan Apek kerana banyak lagi isu yang boleh melariskan pemasaran produk anda selain isu negatif tentang Khairul Fahmi Che Mat. Menulis juga berharap agar Apek sendiri dapat berubah, cukup-cukuplah. Anda merupakan role model dan yang paling penting anda beragama Islam.


Apek, Lagenda dalam pembikinan!




Thursday, November 24, 2011

Mereka Main Ala Sepanyol


Selepas menyaksikan Malaysia tewas 0-2 di tangan Syria dalam perlawanan peringkat kumpulan kelayakan Olimpik di Stadium Nasional Bukit Jalil, selain dari faktor keletihan, kegagalan pemain-pemain bahagian tengah merecana gerakan juga menjadi antara punca kekalahan Malaysia.

Untuk entry kali ini, aku nak bagi sedikit pendapat dalam hal pemilihan pemain tengah untuk skuad muda negara ini. Aku buat entry ini tidak mengambil kira soal kecergasan dan status kecederaan pemain-pemain ini, jadi kalau ada yang cedera atau tak fit tu memang tak boleh beraksi la.

Buat masa sekarang, bagi aku dan mungkin ada ramai yang bersetuju, gandingan antara pemain tengah paling hangat masa kini Nazmi Faiz Mansor dan Gary Steven Robbat serta Irfan Fazail adalah merupakan yang terbaik memandangkan aksi K.Gurusamy, Shukur Jusoh dan pemain-pemain lain kurang memberansangkan. 

Nazmi Faiz Mansor, baru berusia 17 tahun namun anda boleh lihat bertapa pemain ini dapat beraksi dengan cukup matang malah dari apa yang aku lihat, dia adalah lebih baik dari Amar Rohidan. Anda dapat saksikan kualiti budak ni melalui hantaran-hantaran jauhnya yang sentiasa menepati sasaran, selain itu through pass juga menjadi senjata rahsia dia. Sangat berbahaya dan yang paling penting, beliau mempunyai composure yang tinggi.

Gary Steven Robbat, seorang pemain yang lebih kepada seorang pemain tengah bertahan / defensive midfielder. Apa yang aku suka, corak permainannya old school beliau. Beliau boleh bertindak selaku box-to-box midfielder yang baik. Beliau boleh membantu barisan pertahanan dan juga jentera serangan. Walaupon kadang kala terjahan-terjahan yang dilakukannya memang keras. Sama macam Nazmi, beliau juga mampu buat killer pass seperti yang dilakukan beliau semasa perlawanan menentang Lebanon. Hantaran cantik beliau berjaya membuka ruang kepada Wan Zack untuk menjaringkan gol.

Irfan Fazail. seorang lagi pemain muda. Beliau lebih gemar bertindak sebagai attacking midfielder. Beliau ada pace, ada composure namun kadang kala dilihat agak gelojoh. Namun apa yang menarik, kemampuan beliau untuk bermain hantaran-hantaran pendek ala Barcalona dan Sepanyol. Jelas dapat dilihat apabila beliau berganding bersama Nazmi di Sukan SEA lalu. Permainan satu-duanya juga amat berbahaya. Beliau juga mempunyai goal scoring instinct. 

Kesimpulanya, gandingkan mereka dan anda pasti dapat menonton perlawanan pasukan Malaysia yang amat berbeza daripada kebiasaan. Percayalah. Hantaran pendek kemas, satu-dua berbahaya, composure walaupun buat masa sekarang mungkin pengalaman yang membataskan kelancaran permainan mereka namun mereka masih lebih baik dari gandingan pemain tengah skuad senior. 



Tuesday, November 22, 2011

Gugurkan Fakri Saarani


Jika nama Apek menjadi nama paling popular selepas Malaysia menjadi juara Piala AFF Suzuki dek kerana ketangkasannya, kali ini giliran nama Ahmad Fakri Saarani pula, namun agak berlainan kerana nama beliau menjadi popular dek kerana kegagalannya mempamer aksi yang baik dalam semua aksi di Sukan SEA di Indonesia kali ini. 

Dalam entry kali ini, saya ingin meluahkan pendapat peribadi saya tentang masa depan Fakri bersama skuad kebangsaan, tidak kira skuad Rajagobal mahupun Ong Kim Swee, kalau anda tidak bersetuju, anda punya suka kerana bak kata Shebby Singh - "Speak your mind".

Pada pendapat saya, nama Ahmad Fakri Saarani sudah tidak layak berada dalam skuad negara, saya ulangi, tidak layak, tamak, tiada composure bila bola dikaki, hantaran tidak menepati sasaran - itulah Fakri, walaubagaimana pun ada sesuatu yang saya tabik kepada beliau, work rate dan determination beliau, namun itu sahaja tidak cukup bagus untuk seorang pemain kebangsaan.

Mungkin ramai yang ingin mempertahankan beliau kerana beliau telah menjaringkan gol ketika perlawanan separuh akhir Sukan SEA menentang Myanmar. Ya, saya juga mengucapkan terima kasih, namun, itu hanya luck beliau kerana jika dilihat kepada corak permainan, jelas aksi beliau below par.

Saya tak salahkan Ong Kim Swee kerana meletakkan beliau dalam senarai pemain untuk dibawa ke Indonesia untuk Sukan SEA edisi kali ini kerana kita sedia maklum, pemain-pemain regular seperti Hazwan Bakri, Wan Zack Haikal dan Izuan Salahuddin mengalami kecederaan sebelum bermulanya Sukan SEA memaksa Kim Swee untuk menyenaraikan Fakri.

Namun, apa yang saya hairan, kenapa Fakri selalu 'melekat' dalam skuad Rajagobal. Ya, sekali lagi saya tidak nafikan, dahulunya Fakri pernah menjadi antara pemain sayap/striker terbaik yang ada di Malaysia lebih-lebih lagi ketika beliau mewakili Perlis. Namun segalanya telah berubah, dalam karier seseorang pemain bolasepak pasti ada up and down. Begitu juga Fakri.

Saya cadangkan, gugurkan Fakri, ini bukan bermaksud pintu untuk Fakri kembali ke skuad kebangsaan sudah ditutup buat selama-lamanya, at least sehingga prestasinya kembali top bersama pasukan negeri yang diwakilinya, Negeri Sembilan.

Bangkit lah wahai Ahmad Fakri Saarani!

Saturday, November 19, 2011

Harimau Muda Menggapai Bintang



Mulanya, hampir setiap dada akhbar memaparkan tajuk-tajuk seperti "Malaysia dalam kumpulan neraka", "Malaysia diundi dalam kumpulan maut" namun segalanya telah dibuktikan oleh anak buat Ong Kim Swee yang mereka hadir ke Jakarta kali ini bukan saja membawa status sebagai juara bertahan namun mereka bersedia untuk mempertahankan status tersebut.

Diundi bersama Thailand, Indonesia, Kemboja dan Myanmar jelas tidak menjadi masalah buat skuad muda negara. Bermula agak perlahan, seri 0-0 dengan Singapura, kemudian menang 2-1 keatas Thailand seterusnya menang besar 4-1 keatas pasukan kerdil, Kemboja dan paling manis menang 1-0 keatas tuan rumah Indonesia seterusnya meletakkan Malaysia ditangga teratas kumpulan.

Perjuangan Malaysia diteruskan lagi, di peringkat separuh akhir, pasukan negara berjaya mencapai kemenangan apabila gol tunggal pemain bernama Ahmad Fakri Saarani yang sebelum ini dikritik hebat dek kerana gagal mempamer aksi memberansangkan setiap kali diberi peluang beraksi.

Kini, pingat sudah pasti akan dikalungkan di leher setiap pemain, jurulatih dan pengurusan, namun sama ada pingat berwarna perang atau sedikit malap yang menjadi persoalan, satu lagi perlawanan yang menanti bakal menentukan warna pingat tersebut. Perlawanan akhir bertemu Garuda yang sudah pasti ingin membalas dendam.

Berita kurang enak dari kem Malaysia - Izzaq Faris Ramlan, Syahrul Azwari Ibrahim, Nazmi Faiz Mansor dan juga Wan Zaharulnizam mengalami kecederaan, yang pasti, Wan Zaharulnizam perlu direhatkan selama lebih kurang sebulan. Ini pasti menjadi tamparan hebat buat OKS lebih-lebih lagi akan bertemu tuan rumah yang pastinya hadir dengan pelbagai helah. Namun penulis harap, OKS dan pasukan dapat buat yang terbaik dan kekalkan pingat emas!




Thursday, November 17, 2011

Nazmi Faiz & Syahrul Azwari - Bintang Dalam Pembikinan



Muhamad Nazmi Faiz Mansor atau nama pendeknya Nazmi atau lebih pendek, Mi merupakan pemain paling muda yang berada dalam senarai skuad Olympic dan skuad Sukan Sea Malaysia. Baru berusia 17 tahun. Dikala budak-budak lain sedang mengasah mata pensil untuk menduduki SPM, Nazmi berada di Jakarta, Indonesia sedang meratah pasukan bolasepak Indonesia.

Tidak dapat dinafikan, walaupun masih muda malahan terlalu muda, beliau sudah dapat beraksi sebagaimana pemain yang sudah lama berkecimpung dalam arena bolasepak. Pemain yang penuh potensi, cuba bayangkan, bagaimana dengan usia tersebut beliau sudah dapat menahan dan mengawal emosi beraksi di depan lebih kurang 100,000 ribu penyokong Indonesia.

2-3 tahun lagi, aku yakin beliau boleh jadi lebih baik dari seorang 'anak emas' K.Rajagobal di posisi tengah. Namun aku juga hairan, apa kelebihan pemain bernama K.Reuben ? Ok, dia boleh tackle reff. Aku faham. Jadi selepas ini, aku mohon Raja untuk sekurang-kuragnya bagi 1 caps bersama senior skuad kepada Nazmi, nilai kebolehan beliau. Cuba kenali beliau sepertimana anda kenal pemain-pemain anda yang lain.


Jika dalam sukan badminton, Malaysia punyai anak-anak Sidek, dalam sukan bolasepak pula, kita ada anak-anak Ibrahim. Syahrul Azwari dan Safuan Ibrahim. Tidak hairan lah kenapa Syahrul Azwari sudah menyinar di usia yang muda, beliau lahir dalam keluarga bolasepak.

Baru berusia 18 tahun, namanya sudah digembar-gemburkan sebagai The Next Safee Sali, ya, mungkin masih terlalu awal, namun dengan potensi yang dimilikinya, tidak mustahil. Semalam, beliau jadi Hero Malaya apabila menyumbangkan gol tunggal Malaysia yang juga gol kemenangan.

Kita sebenarnya boleh lihat bagaimana mereka berkembang, jika di game Malaysia menentang Thailand, Syahrul Azwari mengsia-siakan belasan peluang terhidang tapi semalam, pada perlawanan Malaysia menentang Indonesia, beliau hanya memerlukan satu peluang untuk disudahkan. Itulah gunanya apabila para jurulatih memberi peluang.

Ramai lagi bakat-bakat muda yang telah/bakal menyinar antaranya ialah Wan Zack Haikal, Gary Steven Robbat, Izham Tarmizi, Ferris Danial, Wan Zaharulnizam dan ramai lagi. Apapun sebelum penulis mengakhiri entry kali ini, penulis ingin kata. Penyokong Indonesia (segelintir, MAYBE) - Binatang Dalam Pembikinan!

Tuesday, November 8, 2011

Super Warriors, Safiq Rahim Dan 2012

Credit : Wawanfaiz.com
Akhirnya, waktu yang ditunggu-tunggu oleh semua penyokong pasukan The Red Warriors telah tiba, hari pengumuman senarai penuh pemain Kelantan 2012 yang diberi gelaran "Super Warriors". Kini, penyokong di seluruh pelusuk tanah air malah dunia sudah mengetahui senarai bakal wira mereka untuk musim hadapan. Seperti yang sudah diwar-warkan sebelum ini di laman blog bola Kelantan seperti RedsFC News, Wawanfaiz.com dan juga Shamil10 sendiri. Trio T-team dan seorang pemain Kedah telah sah menjadi milik Kelantan.

Indraputra Mahayuddin, Norfarhan Muhammad, Azizi Mat Rose dan Azlan Ismail antara pemain tempatan yang direkrut ke dalam pasukan selain Emmanuel Okine, Danny Antwi dan Mohamed Ghaddar turut memperkuatkan pasukan selaku pemain import. Namun, selepas pengumuman dibuat, maka timbulah cakap-cakap belakang segelintir penyokong yang mengatakan bahawa ini bukan "Super Warriors" ini sekadar biasa-biasa atau sederhana sahaja.

Disini, mentaliti harus diperbetulkan, maksud sebenar disebalik perkataan "Super Warriors" ialah membina sebuah pasukan yang mempunyai keseimbangan di semua posisi, pemain utama dan pemain simpanan tiak juah beza dari segi kualitinya. Namun segelintir faham maksud "Super Warriors" adalah merekrut seberapa ramai nama-nama besar atau pemain-pemain kebangsaan.


Walaupun "Super Warriors" sudah lahir di mata penulis, namun tak dapat dinafikan bahawa penulis tetap berasa kecewa dengan "U-turn" saat akhir beberapa pemain yang dikaitkan dengan Kelantan.

Yang paling utama ialah kapten berpengaruh negara, Mohd Safiq Rahim yang mengubah angin untuk setia bersama Gergasi Merah Kuning untuk musim hadapan walaupun pada mulanya dikhabarkan sudah mencapai 90% pasti untuk ke Kelantan.

Seperti yang pernah penulis ulas (Baca sini) ia mungkin disebabkan oleh X-Factor yang ada pada Irfan Bakti, namun, inilah dia, dunia bolasepak profesionnal dimana pemain mempunyai hak mutlak dalam memilih mana-mana pasukan yang ingin disertai selagi tidak terikat dengan kontrak.

Tutup cerita itu, kita buka cerita baru, lembaran, cabaran, onak duri dan kegemilangan The Red Warriors untuk musim 2012. Musim yang dikatakan antara musim paling mencabar buat Sang Kijang yang dijadualkan bakal bersaing dalam banyak kejohanan dan yang paling besar ialah kejohanan AFC. Dengan terbinanya "Super Warriors" penulis meramalkan skuad bimbingan Peter James Butler tidak mempunyai masalah untuk sekurang-kurangnya merangkul 3 piala di peringkat domestik atau "treble" walaupun mensasarkan semua piala yang dipertandingkan.

4 kejohanan utama disamping beberapa kejohanan minor - sememangnya mencabar, jadi dengan situasi semasa seluruh organisasi di bawah payung Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) mampu menyerap tekanan sebanyak mungkin. Tidak kira pasukan, penyokong atau mana-mana pihak berkaitan. Semua dilihat sudah bersedia untuk mencipta sejarah kegemilangan pasukan jagoan pantai timur, Kelantan. Gomo Kelate Gomo!

Friday, November 4, 2011

Norfarhan Muhammad Kembali


"Sirih pulang ke ganggang" - ungakapan paling sesuai untuk menerangkan tentang kehadiran semula insan bernama Norfarhan Muhammad ke skuad The Red Warriors. Beliau pernah menjadi mangsa kontroversi di kalangan penyokong Kelantan apabila bertindak meninggalkan pasukan di saat-saat akhir jendela perpindahan pemain musim lepas.

Walaupun belum terdapat sebarang kenyataan rasmi dikeluarkan oleh pihak Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) namun dengan kelibat beliau dan keluarga tercinta di bumi Kelantan sudah cukup melegakan hati para peminat tegar pasukan Kelantan.

Jelas, jiwa belia tidak pernah meninggalkan bolasepak Kelantan, beliau yang sinonim dengan jersi nombor 10 dijangka akan mendapat semula nombor keramat itu apabila pemain berjersi nombor 10 sedia ada Kelantan sudah pasti akan meninggalkan pasukan pada musim hadapan.

Selain itu, para penyampai-penyampai khabar angin ada mengingatkan penulis supaya expect the unexpected dalam urusan jual beli pemain untuk musim ini. Kerana akan ada satu kejutan dihari pengumuman senarai penuh pemain pada 8 November ini nanti. 

Dengan pasukan-pasukan kaya lain sedang giat melancarkan misi-misi menebus kontrak, hijacking dan ada juga mencuri, jadi, harap semua pihak yang terlibat dapat bertindak bijak dalam hal ini supaya dapat mengekang daripada berlakunya perpindahan keluar pemain di saat-saat akhir. 



Wednesday, November 2, 2011

Safiq Ubah Haluan Saat Akhir ?


Dikala khabar angin tentang kehadiran pemain berprofil tinggi, Safiq Rahim ke dalam skuad Kelantan 2012 semakin bertiup kencang, angin tersebut seolah-olah terus berhenti apabila Safiq Rahim melalui laman sosial Facebooknya mengeluarkan kenyataan bahawa dia ingin kekal bersama pasukan Selangor.

Walaubagaimanapun menurut sumber rapat Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) menyatakan bahawa usaha untuk membawa Safiq Rahim ke negeri Che Siti Wan Kembang ini masih giat dijalankan. Harus diingat, bukan pasukan Kelantan sahaja yang inginkan khidmat Safiq, Persatuan Bolasepak Perak (PAFA) juga masih belum mengalah dalam perebutan pemain ini.

Namun, pada pendapat penulis, andai Safiq benar-benar tidak akan meninggalkan Selangor untuk musim hadapan, sebabnya tidak lain dan tidak bukan iaitu X-Factor yang ada pada bekas jurulatih Terengganu, Haji Irfan Bakti yang kini sah sebagai jurulatih baru The Red Giants.

Penulis ada menerima info daripada seorang rakan blogger, beliau menyatakan bahawa Safiq sudah menyatakan andai kata kembar sensasi Negeri Sembilan, Aidil Zafuan dan Zaquan Adha berhijrah ke pasukan Selangor, Safiq Rahim juga akan turut kekal di Selangor. Khabar angin ini dikuatkan lagi apabila sumber dari Persatuan Bolasepak Negeri Sembilan (PBNS) menyatakan bahawa proses pembaharuan kontrak pemain kembar ini menemui jalan buntu.

Untuk mendapat pengesahan rasmi, sama-sama kita nantikan detik 8 November 2011 dimana Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa melalui akaun Facebook miliknya menyatakan bahawa pada tarikh tersebut senarai penuh skuad The Red Warriors 2012 akan diumumkan.

Saturday, October 29, 2011

Ringkas : Amirul Hadi Sah Sertai TRW ?


Selepas pengakuan keluar dari Selangor, Amirul Hadi mengeluarkan pula kenyataan bahawa dia akan beraksi bersama pasukan Kelantan untuk musim 2012/2013 nanti.

Hal tersebut dinyatakan menerusi laman Twitter milik beliau. Pada pandangan penulis, penghijrahan Amirul Hadi Zainal daripada Selangor masuk ke Kelantan adalah sesuatu yang PASTI dan SAH. Tapi ingat, ini hanya pendapat peribadi penulis.

Kenapa penulis bergitu yakin. Mana taknya, kenyataan demi kenyataan dikeluarkan oleh Amirul Hadi, info-info dari sumber rapat Persatuan Bolasepak Selangor (FAS), sumber daripada rakan-rakan blogger, rakan-rakan yang berada 'dalam' Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) dan daripada rakan rapat Amirul sendiri mengatakan bahawa beliau akan sertai The Red Warriors.

Namun, penulis tidak berani mengeluarkan berita rasmi mengenai khabar angin ini, jadi, sama-sama lah kita tunggu pengumuman rasmi daripada pihak Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) menerusi presidennya Tan Sri Annuar Musa selepas berakhirnya saingan Piala Malaysia 2011.

Friday, October 28, 2011

Amirul Ucap Goodbye, Penyokong Mula Melenting


Aku tak mahu ulas panjang, korang semua boleh nilai sendiri, nasihat dari aku, lain kali jangan tunjuk kebangangan anda secara terang-terang nanti boleh membawa aib kepada diri sendiri. Jiwa tak sama macam Arwah Mokhtar Dahari ? Dulu Liga Semi-Pro, sekarang Liga Pro, cuba biar pandai bezakan. 



Wednesday, October 26, 2011

Bangang Arsenal, Bangang Lagi FAM


Semua sedia maklum, Arsenal merupakan pasukan bolasepak paling bangang di abad ini, namun disebalik itu, apa yang anda-anda semua mungkin tidak tahu ialah ada lagi persatuan yang lebih bangang dari pengurusan Arsenal. Persatuan tersebut ialah Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM)

FAM yang kini berada dalam senarai Top 10 Most Stupid Association on Planet Earth sedang mendaki untuk sampai ke tangga pertama senarai tersebut. Sasaran tersebut dijangka akan tercapai pada 29 October 2011 ini dimana FAM akan merampas takhta dari Persatuan Penyokong Arsenal.

Onar terbaru yang dibuat FAM dalam mencapai sasaran mereka ialah menaikkan harga tiket perlawanan akhir Piala Malaysia. Cuba lihat statistik ini. Tahun 2009 - tiket RM20, Tahun 2010 - tiket RM30 dan tahun 2011 - tiket RM50. Ini lah ciri-ciri yang diambil kira oleh para juri dalam pemilihan persatuan paling bangang itu.

Para penyokong Negeri Sembilan dah kata, mereka akan tetap pergi ke Stadium Shah Alam hari game, tapi mereka akan bukak big screen kat luar Stadium. Lagi hangat Mr Presiden FAM dengan kuncu-kuncunya yer dok. Apa sebab Mr Presiden tak bertimbangrasa naik kan harga tiket ? alah, team Mr Presiden kan mana masuk final, Piala Malaysia pon tak dapat masuk.

Tapi, di sebelah pantai timur, para penyokong Terengganu katanya juga akan pergi dan masuk ke stadium, secara automatiknya kena beli tiket la kalau nak masuk kan. Katanya 30,000 tiket yang diperuntukkan kepada Persatuan Bolasepak Terengganu (PBSNT) dah habis terjual, mulanya kata nak boikot jugak, tapi dah dapat subsidi, ape lagi kan.

Di sini gua berani cakap, yang beli tiket guna duit subsidi ni hanya yang bodoh dan tak reti nak sokong bola. Tahukah anda, duit subsidi ni duit anda semua juga ? Bukan kah lebih bermanfaat jika digunakan untuk bantu golongan-golongan lebih memerlukan ? jika anda beli jugak guna duit subsidi ni, lagi lah untung FAM, lagi lah buncit perut sekor-sekor dalam tu. 

Maka dengan ini, gua mengisytiharkan, gua nak pergi tengok game Arsenal lwn Chelsea, baik tengok Frimpong dari tengok muka Mr Presiden FAM iyer dok ?

Wordless Wednesday Versi Khas FAM


Monday, October 24, 2011

Ringkas : Norshahrul Setia Bersama TRW




Selepas pengesahan pengambilan semula Peter James Butler selaku jurulatih pasukan, para penyokong The Red Warriors sekali lagi dapat menarik nafas lega apabila penyerang berbisa, Norshahrul Idlan Talaha tidak akan angkat kaki ke pasukan lain untuk musim hadapan.

Isteri Norshahrul, melalui akaun laman sosial facebooknya telah mengeluarkan kenyataan bahawa Norshahrul masih setia bersama The Red Warriors. Sekaligus menafikan segala khabar-khabar angin dan peluang untuk pasukan-pasukan lain menyambar penyerang prolifik ini dari genggaman Kelantan.

Antara pasukan yang dikhabarkan berminat dan sedang giat berusaha untuk mendapatkan pemain ini adalah salah-satu finalis Piala Malaysia 2011 (team terpaksa dirahsiakan) Menurut info, khabarnya pasukan tersebut mengemukakan tawaran yang sangat lumayan buat Norshahrul.

Apa yang pasti, bisa pemain ini amat lah ditagih dalam misi untuk merangkul 4 (SEMUA) Piala yang dipertandingkan di kejohanan domestik untuk saingan musim hadapan.


Sunday, October 23, 2011

Irfan Nak Buat Double, Azrai Nak Ulang Magik

" Saya nak buat double " - Mungkin itu lah yang bermain di minda jurulatih berpengalaman pasukan Terengganu bernama Irfan Bakti.

Sasaran untuk mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia akhirnya tercapai apabila perjalanan penuh liku telah diredah Irfan dan anak buahnya. Bermula di saingan suku akhir, Terengganu mengetepikan juara bertahan, Kelantan manakala di saingan separuh akhir, giliran juara 32 kali, Selangor pula menjadi mangsa Terengganu.

Walaupun terlepas Piala Liga Super, Irfan Bakti sudah berjaya membawa Piala FA ke bumi Terengganu selepas menewaskan rivalnya, Kelantan. Kini misi double diteruskan dengan misi untuk menggengam Piala Malaysia pula.

Tidak dinafikan, dengan kualiti yang ada pada setiap pemain Terengganu, Irfan Bakti dilihat tidak mempunyai masalah untuk meneruskan kebangkitan skuad bolasepak dari pantai timur tanah air itu. Para pemainnya juga bebas dari sebarang penggantungan perlawanan. Maka, kesebelasan terbaik mampu diturunkan Irfan.


Disebalik perwatakannya yang selalu merendah diri, namun, nama Azrai Khor Abdullah sudah menjadi sinonim dengan perang-perang psikologi yang sering beliau lakukan sebelum perlawanan-perlawanan besar berlansung.

Dahulu, nama beliau pernah menjadi sanjungan para penyokong Hijau Kuning apabila berjaya membawa pasukan Kedah menjadi antara pasukan terhebat di negara. Mana tidaknya, beliau pernah menjuarai semua piala dan kejohanan domestik selama 2 musim berturut-turut sehingga digelar Azrai "Double Treble" Khor.

Kini, beliau membimbing pasukan Negeri Sembilan pula, walaupun baru 6 bulan mengambil alih tugas selaku ketua jurulatih daripada Wan Jamak Wan Hassan, skuad Hoben dilihat sudah kembali di tahap yang sepatutnya, sebagai antara kuasa besar bolasepak tanah air.

Kali ini, para penyokong Negeri Sembilan pasti menagih 'magis' yang pernah beliau lakukan ketika bersama pasukan Kedah dahulu, sasaran pertama, Juara Piala Malaysia. Anak buah Irfan Bakti seharusnya bekerja keras jika ingin menggengam Piala Malaysia kali ini kerana dengan adanya skuad yang seimbang, 'magis' Azrai Khor pasti dapat diulangi.

Apa yang penting, para penyokong/penonton berkecuali mahu menonton satu perlawanan akhir yang sengit dan menarik. Sama-sama kita nantikan perlawanan akhir Piala Malaysia 2011 diantara Terengganu dan Negeri Sembilan pada 29/10/2011 di Stadium Shah Alam.

Friday, October 21, 2011

Separuh Akhir Piala Malaysia 2011

Memandangkan team yang gua dokong, sokong, jadi kipas susah-mati iaitu Kelantan dah terkulai seawal suku akhir, kalah pulak dengan ganu kitewww, so, gua mengalihkan sokongan gua seketika kepada Terengganu, bukan lalang.

Ok, malam ni, Penyu bakal berentap dengan si gergasi merah yang macam belum sunat tu. Seperti biasa, semasa main dalam bendang di Shah Alam, Terengganu berjaya score dua bijik, so, mesti korang tau kan taktik Irfan Bakti bila dah leading, kena tackle ala pondan pon dah terlantar macam kena tembak, tapi takpe, perkara biasa.

Selangor kali ni lebih tertekan, biasa tak pe la, before game K.Devan dah cakap besar, nak tak nak, naik la jugak morale pemain-pemain tu sikit kan, tapi sekarang Devan dah takde. Jadi gua predict, macam biasa, Selangor memang kena ayam habis-habisan malam ni dek penyu-penyu semua.

Selangor ni biasa lah, bila tertekan, mula lah buat perangai kan, nanti kalau ade jadi kes Zidane dengan Materazzi tak payah buat-buat terkejut lah, Selangor, biasa lah bila dah kalah, misi 33 ? lain kali lah ye. Amri dijangka akan kembali dalam skuad malam ni, tapi Hardi pulak accident motor. Tapi takpe, Safiq power! freekick ke awan birunya bakal buat Sharbinee tergugat.

Ok, now kita ke Nogoghi pulak, jang-jang dah bising, kata nak buat macam kat Stadium San Siro malam ni, kita tengok kita tengok. Misi adik-abang ke final nampaknya macam tak jadi sebab T-team ni gua tengok lawan rival-rival dia je power, kalau lawan bukan rival, entahlah. Tiga gol diperlukan T-team, mampukah ? gua rasa mustahil, kalau mampu pon, Fakri pon balas sebijik dua, ala player Malaysia la kata kan.

So, gua predict tahun ni Terengganu je yang masuk final, ye lahh, mana boleh final main tiga team kan, ehh sape lagi satu team ? woii, Pahang la woii, Sultan Bola dah lama tunggu dekat Bukit Jalil. Ape ingat Pahang tak power ker !!

Raja Panggil Muka Baru

Menjelang aksi perlawanan persahabatan antarabangsa antara pasukan Malaysia menentang India pada 13 dan 16 November ini di Guwahati dan  Kolkata.

Antara muka baru yang dipanggil oleh Dato' K.Rajagobal ialah penjaga gol pinjaman Selangor, G.Jeevanathan. Selain itu nama-nama seperti, Shahurain Abu Samah, Abdul Manaf Mamat, Amir Ridzuan dan Aziz Ismail.

Yang menarik, pemain berpengaruh, Mohd Safiq Rahim juga turut dipanggil semula. Selain itu, pemain paling OFF-FORM, Amar Rohidan terus mendapat tempat di dalam skuad Rajagobal. Norshahrul Idlan Talaha juga antara yang digugurkan.




Berikut senarai 26 pemain yang akan ke India :

Bunyamin Omar, Nasriq Baharom, Safiq Rahim, Jeevanathan, Aidil Zafuan, Shahurain Abu Samah, Norhafiz Zamani Misbah, Farizal Marlias, S.Kunanlan, Abdul Hadi Yahya, Abdul Manaf Mamat, Mazlizam, Ashaari Shamsuddin, Sharbinee Allawee, Faizal Muhammad, Joseph Kalang Tie, Shahrizal Saad, Izzaq Faris Ramlan, Safee Sali, S.Chanturu, Abdul Aziz Ismail, Rizal Fahmi Rosid, Amir Ridzuan, Azmi Muslim dan Yong Kuong Yong

Kelab Luar Negara Minat Pemain TRW




Ringkas :

Selepas bekas penyerang Selangor, Mohd Safee Sali mengorak langkah menjadi pemain Malaysia pertama beraksi untuk kelab luar negara, kini dikhabarkan seorang pemain utama pasukan Kelantan pula menjadi sasaran.

Sama ada di Liga Super Indonesia atau di Liga mana, penulis belum dapat pastikan, namun, apa yang sahih, pemain ini sudah ditawarkan kontrak untuk beraksi bersama kelab mereka. Khabarnya juga, kelab tersebut merupakan kelab terbaik di negara itu.

Namun apa yang pasti, Tan Sri Annuar Musa selaku Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) pastinya tidak akan melepaskan pemain tersebut dengan harga yang murah. Identiti siapa pemain tersebut terpaksa penulis rahsiakan diatas permintaan pemain itu sendiri.

Thursday, October 20, 2011

3M

[Admin2]

Magnificent Manaf Mamat. Gol yang menggugat kedudukan rooney.

Wednesday, October 19, 2011

Skuad TRW2012 Berdasarkan Rumours

*Click pada gambar untuk besarkan 

2 ke Merah Kuning, 2 ke Merah Putih ?


Memandangkan perjuangan pasukan Kelantan untuk musim 2011/2012 sudah tamat, para penyokong The Red Warriors kini mengalih tumpuan mereka kepada persiapan pasukan untuk musim 2012/2013 pula. Selepas dikejutkan dengan perletakkan jurulatih kini beberapa lagi berita-berita sensasi mula berlegar di laman-laman sosial.

Yang terbaru, dari apa yang penulis dengar (sumber boleh dipercayai), pemain berpengaruh yang juga ketua pasukan iaitu Mohd Badhri Radzi kini dikaitkan dengan pasukan yang kini sedang mengejar misi 33 mereka, Selangor. Tidak cukup dengan itu, penulis juga diberitahu bahawa pemain laju skuad Kijang, S.Chanturu juga bakal menyarung jersi Merah Kuning pada musim hadapan.

Namun senyuman kembali terukir di wajah para penyokong Kelantan apabila diberitakan bahawa 2 pemain Merah Kuning hampir pasti menyarung jersi Kelantan untuk musim hadapan. Safiq Rahim yang beraksi di posisi ATTACKING MIDFIELDER yang juga posisi Badhri Radzi dan juga Amirul Hadi Zainal seorang pemain sayap kiri sama seperti S.Chanturu dijangka akan menyertai pasukan Kelantan.

Namun jika semua khabar angin ini menjadi realiti, ia pastinya sesuatu yang menarik untuk disaksikan dan yang lagi menarik ialah apabila kedua-dua pasukan ini bertembung untuk saingan musim hadapan. Selain mereka berdua, penyerang muda, Ramzul Zahini Adenan juga dikhabarkan akan berhijrah pada musim hadapan namun ke mana hala tujunya masih belum dapat dipastikan.

Sama-sama kita nantikan !



Sunday, October 16, 2011

Rumours Dan Cerita Terbaru Kijang



*Ini hanya rumours, tak semestinya semua tepat dan benar

Pertukaran Headcoach :

Dato' M.Karathu OUT - Peter James Butler IN

Perpindahan Masuk Pemain (Local) :

Norfarhan Muhammad from T-team
Amirul Hadi Zainal from Selangor
Safiq Rahim from Selangor
Yong Kuong Yong from Kuala Lumpur
Nizaruddin Yussof from FELDA United FC
Wan Zaharul Nizam from Harimau Muda A

Perpindahan Masuk Pemain (Import) :


Josip Bonacin from FC Zhetysu
Chikondi Mpulula from Blue Eagles


Perpindahan Keluar Pemain :

Zul Yusri Che Harun - Release
Wan Zaman Wan Mustapha - Release
Khairan Eroza Razali - Release
Khalid Jamlus - Release
K.Soley - Release
Nizad Ayub - loan to ATM
Halim Napi - Bersara

Event :

Pertengahan November
- Majlis memperkenal pemain
- Pelancaran Jersey baru





Friday, October 14, 2011

Rebahnya Pahlawan Merah


Juara bertahan, Kelantan ditunjukkan jalan keluar seawal saingan suku-akhir oleh seteru utama, Terengganu. Dengan bekalan 2 gol, Terengganu hadir dengan corak menyerang dan taktikal Irfan Bakti jelas telah memerangkap barisan pemain Dato' M.Karathu. Tamat perlawanan, Kelantan diikat 2-2 dan secara agreggatnya Terengganu menang 5-3.

Namun disebalik kekalahan tersebut, terdapat beberapa perkara yang dapat kita tahu dan pelajarai, antaranya ialah :

Sharbinee Allawee 
Berbeza memang berbeza, bagai langit dan bumi jika dilihat aksinya ketika mewakili negara dan mewakili Terengganu. Perlawanan semalam membuktikan bertapa hebatnya Sharbinee selepas menepis dan menyelamatkan percubaan demi percubaan daripada barisan serangan Kelantan.

Ashaari Shamsuddin
Seperti yang pernah penulis tulis sebelum ini (Baca disini) Bisa dan kelincahan jangan dipandang rendah, kerana pemain in mampu lakukan The Unexpected. Jangan sangka air yang tenang tiada buaya, jangan disangka Ashaari yang babyface tak berbisa. Namun, seperti biasa, ada nama Ashaari, ada juga nama Rajagobal, kenapa Ashaari tak pernah diberi peluang. Ohh, lupa, Ashaari tidak mempunyai skill untuk tackle pengadil.

Off The Ball Movement
Terengganu merupakan satu-satunya pasukan di Malaysia yang kini sudah beraksi di kelas yang tersendiri. Permainan ala Barcalona. Anda boleh lihat, bertapa perkara ini dapat mengucar-kacirkan barisan pertahanan Kelantan. 2 gol Terengganu berpunca daripada perkara tersebut. Disini, kewibawaan Irfan Bakti terserlah.

Wan Zaman
Nama Wan Zaman Wan Mustapha, satu nama yang sudah lama tidak dilihat dalam mana-mana perlawanan. Namun apa yang membuatkan Dato' M.Karathu 'terbuka pintu hati' untuk menyenaraikan beliau. Wan Rohaimi ada, Nik Shahrul Azim pun ada. Ya, dahulunya Wan Zaman salah satu pemain digeruni, tetapi era beliau sudah tamat. Kenapa tak letak pemain lain. Cuba tengok coach Negeri Sembilan, dia berani meletakkan pemain sayap, S.Kunalan sebagai pemain pertahanan. 

Tempat Shakir Shaari
Tidak dapat dinafikan, kehilangan Shakir Shaari sememangnya memberi tamparan hebat buat kem Kelantan, namun kenapa Khairan Ezuan yang menjadi pengganti beliau dan kenapa bukan pemain yang sudah banyak membantu Kelantan, Daniel Fadzly diturunkan. Sekali lagi, isu yang pernah penulis tulis dahulu kembali menjadi tanda tanya (Baca disini)

Deffensive Error
Perkara ini sememangnya jelas, gol pertama, kenapa sampai macam itu sekali. Rizal Fahmi pernah dapat call-up Rajagobal, Farisham main national team, Subra yang sebelum ini kental, semalam kadang ok kadang tak ok. Wan Zaman tak payah cerita la kan.

Team Depth
Jelas, selain 11 pemain utama, barisan simpanan Kelantan tidak mempunyai QUALITY. Hanya segelintir sahaja yang benar-benar mempunyai daya saing, yang lain, memang tak layak, sudah tiba masa, Kelantan perlu merekrut seberapa ramai pemain berkualiti untuk saingan musim hadapan, dalam skuad utama mahupun barisan simpanan, kualiti diperlukan.

Takdir
Tiada apa lagi alasan yang mampu mengubat hati yang terluka ini, semuanya sudah menjadi suratan takdir, kehkehkeh.



Thursday, October 13, 2011

Preview : Kelantan Lwn Terengganu



Tanpa 4 pemain tonggak, mencari sekurang-kurangnya 2 gol tanpa balas bukanlah sesuatu kerja mudah buat anak didik Dato' M.Karathu walaupun dijangka bakal beraksi dihadapan belasan ribu lautan merah putih.

Esok, Jumaat, Kelantan sekali lagi bakal turun berentap dengan seterunya, Terengganu dalam aksi kedua suku akhir saingan Piala Malaysia. Pada aksi pertama, skuad kijang tewas 3-1 dalam perlawanan yang penuh kontroversi dan juga terdapat beberapa unsur sabotaj.

Jika mahu terus menghidupkan peluang menjulang trofi Piala Malaysia buat kali kedua berturut-turut, The Red Warriors perlu menang di laman sendiri dengan jaringan defisit 2 gol. Taktikal menyerang pasti diterapkan oleh ketua jurulatih Kelantan untuk perlawanan ini, namun harus diingat, dalam asyik menyerang, jangan lupa juga bertahan atau anda bakal masuk perangkap.

Barisan kesebelasan utama jangkaan berdasarkan sesi latihan.

Di benteng terakhir, nama Khairul Fahmi Che Mat adalah pasti untuk perlawanan ini manakala Shahrizan Ismail dijangka akan berada di bangku simpanan. Namun jangan terkejut jika nama penjaga gol veteran, Halim Napi disenaraikan selaku penjaga gol simpanan.

Yang menjadi masalah, barisan pertahanan, tanpa Daudsu, Aziz Ismail (Penggantungan) Zairul Fitree (Cedera) dan Wan Rohaimi (Diragui, mungkin masih berkabung di atas kematian ibu) Dato' M.Karathu dilihat tidak mempunyai banyak pilihan. Di posisi bek kanan, Nik Shahrul Azim dan Wan Zaman masih berebut tempat, manakala di bek tengah, Farisham Ismail dan Rizal Fahmi dijangka bakal diturunkan dan di posisi bek kiri, pertahanan kental, S.Subramaniam dijangka akan beraksi.

Sedar bertapa jentera tengah perlu berfungsi dengan amat baik esok, Dato' M.Karathu dijangka akan menggunakan lima pemain di bahagian tersebut, semuanya 'kaki gol' jika dilihat pada rekod namun dapatkah mereka jaringkan gol esok. Di tengah, ketua pasukan, Mohd Badhri Radzi bakal dibantu oleh Nurul Azwan Roya yang akan bertindak sebagai ATTACKING MIDFIELDER manakala tugas sebagai HOLDING MIDFIELDER bakal diisi oleh Daniel Fadzly.

Di sayap kanan, satu kelegaan buat Dato' M.Karathu bila pemain laju, S.Chanturu sudah pulih dari kecederaan manakala di sayap kiri, pemain muda, Mohd Izuan Salahuddin dijangka bakal diberi tanggungjawab. Nama Izuan Rosli dijangka bakal bermula di bangku simpanan.

Di posisi penyerang, tiada pemain lain yang dilihat mampu menggalas tugas seberat ini selain penyerang prolifik, Norshahrul Idlan Talaha yang bakal bertindak sebagai penyerang tunggal. Nizad Ayub, Ramzul Zahini dan Azamuddin Akil bakal bersedia di bangku simpanan. Selain itu, R.Surendran juga dilihat sudah pulih dari masalah kecederaannya (Tak pasti)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shamil10 : Kelantan pernah menang 3-0 di KUALA TERENGGANU kenapa tidak di laman sendiri ? namun bercakap sebagai seorang PENYOKONG (Bukan peminat) peluang dilihat agak tipis, kerana anak buah Irfan Bakti juga pasti tak mahu pulang hampa selepas mendahului dengan selesa, jika cuaca baik, satu perlawanan yang hebat pasti dapat disaksikan, namun jika hujan, perlawanan yang panas mungkin disaksikan dengan terjahan-terjahan keras dari pemain kedua-dua pasukan.

Prediction : Kelantan 3-1 Terengganu (Penyokong bukan peminat, kehkehkeh)

Tuesday, October 11, 2011

Kelantan Tewas Di SSINS


Juara bertahanan Piala Malaysia kecundang di tangan Juara Piala FA. Terengganu memanfaatkan peluang beraksi di laman sendiri selepas menundukkan Kelantan 3-1 dalam perlawanan yang dipenuhi dengan kontorversi.

Perlawanan menjadi hangat ekoran pengadil perlawanan, Mohd Nafeez melayangkan 5 KAD MERAH dan 10 KAD KUNING pada malam ini. Perlawanan malam ini berlansung dengan cukup panas dan kekasaran demi kekasaran mencemari perlawanan.

Selepas Shakir Shaari dan Daudsu Jamaluddin, giliran penjaring gol pertama Terengganu, Ismail Faruqi Ashaari pula menerima kad merah selepas mengasari penyerang Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha. Selain itu, pertahanan kiri Kelantan, Abdul Aziz Ismail dan 2 pemain Terengganu, Zubir Azmi dan Mazlizam Mohammad juga tidak terlepas dari hukuman kad merah.

Ketua pasukan Kelantan membawa pulang sedikit keceriaan apabila berjaya menjaringkan gol tempat lawan yang pastinya suatu yang penting buat Kelantan di Kota Bharu nanti. Gol yang dijaringkan menerusi sepakan penalti.

Manakala 2 lagi gol tuan rumah masing-masing dijaringkan oleh Manaf Mamat juga melalui sepakan penalti dan 1 gol daripada tonggak pertahanan yang juga ketua pasukan Terengganu, Marzuki Yussof pada babak-babak akhir perlawanan.

Perlawanan timbal balik kedua bakal berlansung di Stadium Sultan Muhammad IV pada 14/10 ini dengan Kelantan perlu mendapatkan kemenangan sekurang-kurangnya dengan jaringan 2 gol tanpa balas bagi memadam kelebihan defisit gol dimiliki Terengganu.

Sunday, October 9, 2011

Hati-Hati Dengan Si Baby Faced Assasins


Malam ini, Juara Piala Malaysia 2010, Kelantan bakal berkunjung ke Kuala Terengganu untuk berentap dengan Juara Piala FA 2011, Terengganu untuk aksi suku akhir pertama saingan Piala Malaysia 2011. Seperti yang korang tahu, Terengganu merupakan antara pasukan yang mempunyai ramai pemain bintang. Barisan serangan mereka juga tidak boleh dinafikan kehebatanya.

Satu tugas getir menanti barisan pertahanan Sang Kijang. Tahu lah kan, ketua jentera serangan mereka, bukan calang-calang, pemenang kasut emas, Abdul Hadi Yahya, dibantu pula oleh pemain lincah, Abdul Manaf Mamat tak lupa juga kepada pemain tengah mereka, Ismail Faruqi dan FLANKER mereka, Joseph Kalang Tie dan Ashaari Shamsuddin.

Apa yang penulis nak sentuh disini ialah tentang pemain sayap kiri mereka, Mohd Ashaari Shamsuddin. Pemain yang harus diberi perhatian khusus oleh barisan pertahanan Kelantan dan jika perlu kaedah man-to-man marking adalah perlu. Ashaari atau popular dengan nama Saha ini nampak tidak berbahaya, namun, jika bola dikaki beliau, baik hati-hati atau gawang anda terkoyak.

Penulis menggelarkan beliau sebagai Baby Faced Assasins, nampak tak bahaya tetapi hakikatnya lebih bahaya dari semua pemain yang berada di atas padang. Jangan bagi peluang kepada beliau untuk berlegar dalam D-BOX anda! apa yang membuatkan Ashaari ni hebat sangat? PACE yang tinggi, INDIVIDUAL SKILL yang menarik, dan kebijaksanaan menghidu peluang terhidang. Itu lah kelebihan beliau.

Nak tambah info sikit boleh tak? penulis ada tanya sama itu Rajagobal, kenapa tak ambik Ashaari main national team, ni jawapan beliau "Saya tak suka pemain yang suka score gol" (rekaan semata-mata, tiada kaitan dengan yang masih hidup atau yang sudah tiada)


Semua Sudah Tukar, 5-0? Nak Apa Lagi?


Seperti anda semua tahu, Malaysia tewas lagi, tapi bukan biasa-biasa, kali ni memang kena sayur kaw-kaw dengan jaguh Asia, Australia, 2-0 ke? bukan tapi 5-0. Ye, kita mesti terima hakikat, kita di ranking 146 dunia manakala si Kangaroo di ranking ke 19 dunia, what did you expect? tetapi yang kita boleh pertikai, kenapa kita jatuh sampai ke ranking 146 sedangkan kita pernah berada di ranking ke 75 dunia suatu ketika dahulu.

Sudah lebih 3 dekad semenjak kita berada di ranking ke 75 dunia, kenapa kita semakin jatuh. 3 dekad, bukan satu jangka masa singkat, kenapa pasukan-pasukan yang pernah jadi Arsenal (pasukan belasahan) kita dahulu sekarang sudah maju macam Man United (pasukan power) kenapa?  Jawapannya ialah kerana pembangunan bolasepak kita berhenti tidak lama selepas zaman kegemilangan kita dahulu sementara pasukan-pasukan Arsenal (pasukan belasahan) ni terus berusaha membangunkan mutu bolasepak mereka.

Lihat lah sekarang, kita lawan Jepun kita tewas, lawan Australia kita tewas, tahukan anda, suatu ketika dahulu semasa kita di zaman gemilang kita, Australia hanya pandai main Rugby? tahukah anda, sejak pembangunan bolasepak kita 'tidur' mereka dah 2 kali masuk World Cup?

3 dekad, sudah terlalu banyak perubahan yang dilalui, dari Stadium Merdeka ke Stadium Nasional Bukit Jalil (antara Stadium terbesar di dunia) dari pakai seluar bola singkat kini sudah standard, dari jersey biasa-biasa kini dah smart lagi macho. Apa lagi yang kita mahu? Jika ada yang tanyakan penulis soalan tersebut, jawapannya senang lagi mudah, kami mahukan pengurusan FAM yang baru termasuk PRESIDEN.

Kerana dengan pengurusan yang baru sahaja lah kita akan maju, jika sekarang, jurulatih negara selalu kena bahan sama penyokong, dengan adanya pengurusan baru mereka akan FIKIR dan buat keputusan terbaik, pernahkah anda terfikir, BERFIKIRKAH pengurusan FAM sekarang? Sedangkan bolasepak Thailand lebih maju dari Malaysia, apa kurangnya kita wahai saudara-saudara? Kita pakai jersey NIKE, entah-entah mereka guna jersey yang mereka hantar kat Rantau Panjang jer.

Sudah lama sebenarnya penulis bermimpi untuk bangun pagi, buka akhbar-akhbar, tengok tajuk-tajuk utama seperti "Presiden FAM letak jawatan demi maruah bolasepak negara" atau "Presiden FAM sah letak jawatan" tetapi ia ibarat angan-angan kosong buat masa terdekat ini. Apa lagi yang penulis mampu lakukan? seseorang yang hanya menulis blog cebisan macam ni, apa sangat yang penulis dapat buat? hanya mampu terus menulis dan berharap. 

Sekian.



Thursday, October 6, 2011

Australia Vs Malaysia

Suatu ketika dahulu, P.Ravindran, 'lipas kudung' pasukan Perak pernah menjadi wira Malaysia selepas menjaringkan gol tunggal perlawanan Malaysia lawan Australia pada tahun 1992. Gol hasil hantaran cantik, legenda negara, Zainal Abidin Hassan

Namun, selepas 19 tahun berlalu, selepas 5 perlawanan, hanya itu lah kali pertama Malaysia berjaya menewaskan pasukan Australia. Percaya atau tidak, esok, pasukan negara sekali lagi akan turun berjuang menentang Australia dalam perlawanan persahabatan antarabanga di Canberra.

Dalam jangka masa 19 tahun itu, jurang mutu bolasepak diantara Malaysia dan Australia sudah jauh berbeza. Australia telah 2 kali berjaya menyertai kejohanan Piala Dunia manakala Malaysia pula baru mula mengorak langkah untuk mengembalikan nama ke peta bolasepak dunia atau lebih tepatnya peta bolasepak ASEAN terlebih dahulu.

Datuk K.Rajagobal, nama disebalik kebangkitan Harimau Malaya perlu mencongak strategi terbaik dalam usaha untuk berdepan lawan yang bukan calang-calang. Menyekat kemaraan lawan yang diangkat sebagai antara pasukan terbaik di rantau Asia bukannya satu kerja mudah.


Tanpa beberapa 'regular faces' seperti Safiq Rahim, Shakir Shaari, Amirul Hadi Zainal dan Ashaari Samsuddin, skuad Malaysia kini diwakili oleh beberapa muka baru termasuk penyerang Universiti Kebangsaan Malaysia, K.Reuben, pemain tengah Terengganu, Joseph Kalang Tie, pemain sayap, Wan Zaharul Nizam dan bek kiri, Zubir Azmi merupakan antara muka baru yang diharap mampu mengejutkan lawan.

Tumpuan pastinya terarah kepada Joseph Kalang Tie yang diberi kepercayaan untuk mengambil alih tugas dari Safiq Rahim selaku perancang utama pasukan. Pemain tengah berusia 24 tahun dari Sarawak ini telah mempamer aksi mantap dalam kempen Piala Malaysia kali ini yang membuatkan Datuk K.Rajagobal terpikat. Larian-lariannya, gelecekan mengelirukannya dan juga hantaran-hantarannya merupakan kunci utama beliau dipanggil menyertai skuad negara.

Sebilangan besar pemain-pemain dari pasukan Harimau Muda A juga telah terpilih untuk diserap kedalam pasukan. Datuk K.Rajagobal dilihat gemar bergantung kepada pemain-pemain muda, hanya Norhafiz Zamani Misbah dan Safee Sali sahaja merupakan pemain veteran.

Safee yang baru pulang dari sesi pemilihan bersama kelab England, Cardiff City diberi tanggungjawab besar untuk merobek gawang Australia bersama gandingannya Norshahrul Idlan Talaha. Sementara Norhafiz bakal menjadi 'dinding' negara. Pemain pertahanan berusia 30 tahun itu masih kental dan telah dibuktikan ketika beraksi menentang Chelsea di Bukit Jalil tempoh hari.

Namun, nama Khairul Fahmi Che Mat tidak ketinggalan dari menjadi perhatian dan tumpuan. Pemain yang mempamer aksi konsisten dan mantap ketika perlawanan kelayakan Olimpik menentang Jepun baru-baru ini. Apek sudah pasti menjadi pilihan utama Rajagobal untuk perlawanan ini.

Australia pula dijangka bakal menurunkan pemain-pemain terbaiknya walaupun tanpa kelibat pemain tengah, Tim Cahill dan penjaga gol Mark Schwarzer yang tersisih akibat masalah kecederaan. Mereka pasti mahu satu kemenangan besar, kemenangan bergaya bagi memuaskan hati para penyokong mereka namun Malaysia dilihat bukan lah lawan mudah. Tidak dinafikan peluang untuk Australia mencapai kemenangan sememangnya tinggi tetapi bukan menang dengan jaringan besar.

Wednesday, October 5, 2011

Abramovich : Ade Aku Kesah ?

#MuhdShamil

Dah lama sebenarnya aku tak up kan entry pasal team-team kat Eropah ni, biasalah bolasepak di Malaysia lebih menarik kan, ada Rajagobal, ada K.Devan, ada FAM, auwww! ok, back to the topic, entry kali ni bertujuan untuk menganjing brader ni, owner pasukan yang diwakili rata-rata pemain TUA dan LEMBAB. Roman Abramovich.

Point menganjing pertama, striker berharga 50 juta, dah nak dekat semusim main dengan team ni, tapi baru jer score 4 goal, striker score 4 goal? hehehe. Satu strategi ekonomi yang sangat menarik cuba ditonjolkan oleh brader Abra. Ape sebab beli sebenarnya? pada aku, hanya untuk melemahkan Liverpool jer, kahkahkah.

Point kedua, dengan keegoan pemilik kelab hingga ke pihak pengurusan membuatkan pemain juga terikut sama. Kelab ini lah yang paling terkenal dengan perangai-perangai pemainnya diluar padang (atas padang Man City menang). Tahukah anda, kapten mereka sendiri suka merembat gelfren kawan. Tapi pemain itu masih diberi kepercayaan untuk memakai lilitan kapten pasukan, ape bangang ?

Point ketiga, 5 manager dalam 8 tahun? disini siapa yang bangang sebenarnya? beberapa piala dalam 8 tahun tapi masih kene buang atau 7 tahun tanpa sebarang piala masih diberi kepercayaan? (merujuk kepada guru besar tadika Emirates) yang pasti, ini satu penghinaan kepada manager-manager yang kene buang tu.

Cukuplah tu, tak boleh nak lebih-lebih nanti pakcik-pakcik Chelsea marah atau butthurt pula kan, ye lah, aku pon ada adab, kene hormati orang-orang yang lebih tua dari kita kan. Tapi sebelum aku akhiri post kali ni, aku nak kepilkan apa komen Abramovich sendiri apabila aku tanyakan dia soalan tentang point-point diatas. Ini jawapan dia - "Ade Aku Kesah?" lantak lah, tak lama lagi, boleh la ganti tempat Arsenal di tangga tercorot Liga sementara Arsenal bertarung di Npower League.



Monday, October 3, 2011

Menjelang Aksi Suku Akhir

#MuhdShamil


7 hari menjelang saingan suku akhir Piala Malaysia yang akan menemukan Kelantan dan Terengganu, debarannya kian terasa. Walaupun dianggap sebagai 'adik beradik' namun di atas padang, permusuhan mereka bukan biasa-biasa. Para penyokong kedua-dua pasukan makin 'panas'. Laman-laman sosial pula mula dipenuhi provokasi.

Banyak yang menarik disebalik pertembungan diantara kedua gergasi pantai timur yang sekarang dah menjadi gergasi bolasepak Malaysia ini. Yang paling menarik, pertembungan ini bakal menemukan PENYANDANG JUARA PIALA MALAYSIA, Kelantan dan juga JUARA PIALA FA, Terengganu. Satu perlawanan yang pasti menjanjikan aksi sengit.

Selain itu, game ini juga bakal menemukan NAIB JUARA LIGA SUPER, Terengganu dan juga NAIB JUARA PIALA FA, Kelantan. Apa yang menarik, Terengganu menjadi juara Piala FA selepas menewaskan Kelantan di perlawanan akhir manakala kemenangan 3-0 Kelantan keatas Terengganu di Kuala Terengganu menjadi titik tolak dalam usaha Terengganu mengejar kejuaraan Liga Super.

PENJARING TERBANYAK Liga Super 2011, Abdul Hadi Yahya bakal sekali lagi bersaing dengan PENJARING KEDUA TERBANYAK, Norshahrul Idlan Talaha dalam usaha untuk menentukan siapa yang terbaik. Tidak lupa juga bertujuan untuk membuka mata ketua jurulatih kebangsaan, Dato' K.Rajagobal siapa yang wajar berada di dalam skuad beliau.

Selesai membicarakan tentang pemain di posisi paling atas kini kita ke posisi terakhir pula, penjaga gol. 2 penjaga gol kebangsaan, 2 orang wira bakal diketemukan lagi. Sharbinee Allawee Ramli (Terengganu) dan Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan). 2 penjaga gol yang telah menjadi wira negara. Sharbinee (Sukan Sea 2009) manakala Khairul Fahmi (Piala Suzuki AFF 2010) Siapa paling hebat ?

Selain itu, penulis ingin menokok tambah beberapa lagi info menarik. Game ini juga bakal menyaksikan pertarungan 2 pemain di sayap kanan yang lincah dan pantas. Joseph Kalang Tie (Terengganu) digelar 'Messi Ganu' dek kerana kelincahannya manakala S.Chanturu (Kelantan) digelar 'Kelantan Express' dek kerana larian-larianya yang pantas.

Akhir sekali, 2 pemain akan berentap dengan pasukan kelahiran mereka sendiri. Di pasukan Terengganu, Mohd Ailim Fahmi merupakan pemain yang dilahirkan di negeri Kelantan manakala di Kelantan, penyerang utama mereka, Norshahrul Idlan Talaha dilahirkan di Besut, Terengganu.

Kesimpulanya, pihak SHAMIL10 menjangkakan satu perlawanan menarik bakal dapat anda semua saksikan, kedua-dua pasukan mempunyai barisan yang kukuh dan juga barisan serangan yang tajam, agak sukar untuk meramal siapa yang bakal berjaya melangkah ke saingan separuh akhir. Sama-sama kita nantikan! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...