Tuesday, July 12, 2011

Jom Kenali Pendatang Baru Liga SuperPagi tadi Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) telah bersidang dan hasilnya, pasukan Harimau Muda A akan dihantar berkelana di Liga Singapura manakala Young Lions akan menyertai Liga Super Malaysia 2012. Terkejut ? tak terkejut sangat.


Banyak soalan-soalan meniti di bibir para penyokong bolasepak negara. 'best ker Young Lions ni?' ,  'Pasukan elit boleh cari makan ker?' , 'mana best singa muda ni dengan rimau muda kita?' dan macam-macam soalan lagi diajukan. Anda tahu tentang pasukan ini ? Jom kenali mereka.


Singa Muda atau Young Lions merupakan pasukan bola sepak bawah-23 tahun dari Singapura. Ramai kalangan mereka merupakan pasukan bawah-23 tahun kebanggsaan Singapura. Pasukan ini dibawah pengurusan Persatuan Bolasepak Singapura (FAS), tetapi diuruskan seperti kelab bola sepak dan telah bertanding dalam liga tertinggi Singapura – Liga S – sejak 2003. 


Dengan memasukkan pasukan Singa Muda ini dapat membantu FAS berharap dapat membantu dan memberi pendedahan kepada pasukan ini untuk belajar dan berlatih untuk persediaan untuk pertandingan antarabangsa. Langkah yang dilakukan uleh FAS ini memberi ilham untuk FAM untuk memasukkan pasukan muda ke dalam saingan Liga Malaysia tetapi mengubah tahap umur kepada bawah-19 tahun. 

Walaupun pasukan Singa Muda dibarisi oleh pasukan bawah-23 tahun kebangsaan Singapura, pasukan ini ada juga mengambil pemain muda dari negara luar. Namun, pemain luar boleh memasuki pasukan ini jika mereka berpotensi tinggi, maka mereka ditawarkan untuk mengubah status kewarganegaraan mereka kepada Singapura dan dapat memasuki pasukan ini pada masa akan datang.

Stadium utama mereka ialah di Stadium Jalan Besar yang telah dinaiktaraf. Pencapaian terbaik mereka ialah menduduki tempat ketiga Liga S pada 2004 dan 2006. 


Berikutnya, senarai pemain mereka :

Pemain

Sejak 25 April 2009
No.PosisiPemain
1Bendera SingapuraGKHyrulnizam Juma'at
2Bendera SingapuraDFEddie Chang
3Bendera SingapuraDFRahim As'ari
5Bendera SingapuraFWFairoz Hasan
6Bendera SingapuraDFHamqaamal Shah
7Bendera SingapuraMFGabriel Quak
8Bendera SingapuraMFHafiz Abu Sujad
9Bendera SingapuraMFFaritz Abdul Hameed
10Bendera SingapuraDFIrwan Shah
11Bendera SingapuraFWK Sivaseshan
12Bendera SingapuraFWFabian Kwok
13Bendera SingapuraMFIzzdin Shafiq
14Bendera SingapuraDFAfiq Yunos
15Bendera SingapuraMFRabbani Sudalman
No.PosisiPemain
16Bendera SingapuraDFShahir Hamzah
17Bendera SingapuraMFHariss Harun
18Bendera SingapuraGKJasper Chan
19Bendera SingapuraFWGoh Swee Swee
20Bendera NigeriaMFObadin Aikhena
21Bendera SingapuraMFErwan Gunawan
22Bendera SingapuraGKIzwan Mahbud
23Bendera SingapuraMFArif Aiman
24Flag of the People's Republic of ChinaFWYang Mu
25Bendera SingapuraFWFadhil Noh
26Bendera SingapuraFWKhairul Nizam
27Bendera SingapuraFWEugene Luo
28Bendera SingapuraDFAzfar Zainal Abidin
Bendera SerbiaMFLuka Savic

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...